Deputatul Elena Udrea a fost pusa joi sub urmarire penala de DNA pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani (in forma dobandirii/ utilizarii de bunuri cunoscand ca provin din infractiuni) si fals in declaratii de avere, in dosarul Microsoft.
Elena Udrea a fost adusa cu mandat la sediul DNA, unde procurorii i-au adus la cunostinta acuzatiile.
Potrivit unui comunicat al DNA, pe 28 octombrie 2014 s-a dispus retinerea pentru 24 de ore, iar ulterior arestarea preventiva a lui Dorin Cocos, (fostul sot al Elenei Udrea), pentru infractiunile de trafic de influenta si spalare de bani.
In sarcina lui Dorin Cocos s-a retinut ca, in anul 2009, in baza intelegerii prealabile cu Gheorghe Stefan si fostul ministru Sandu Gabriel, a pretins de la doua persoane suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Stefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-si exercita influenta asupra lui Gabriel Sandu, precum si asupra altor persoane din Guvern si respectiv din cadrul ministerelor implicate — MCSI, Ministerul de Finante, in scopul de a asigura firmelor sustinute de un om de afaceri adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009.
Dorin Cocos a primit de la omul de afaceri, prin intermediar, suma de 9.000.000 euro.
Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET (liderul asocierii de firme favorizate la adjudecarea contractului), in mod succesiv, in conturile altor firme, ajungand in cele din urma la Dorin Cocos.
La baza platilor au stat contracte comerciale ce atesta operatiuni comerciale fictive si care au avut rolul de a disimula provenienta si circuitul sumelor de bani.
Contrar dispozitiilor legale, in declaratiile de avere depuse de Elena Udrea in anul 2010 nu apar mentiuni cu privire la imprumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la Dorin Cocos, desi Udrea declara incasarea de dividende de la aceasta societate.
Avand in vedere obligatia legala de a-si declara averea, faptul ca, in perioada 2009 — 2013, Elena Udrea a declarat achizitionarea mai multor bunuri imobile a caror valoare depaseste veniturile obtinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactica, se prezuma ca aceasta a utilizat veniturile din alte surse — imprumuturi, dividende, asumandu-si raspunderea pentru provenienta acestora.
Potrivit art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/ 2001, dobandirea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni, constituie infractiunea de spalare a banilor.
Din probatoriul administrat pana la acest moment, rezulta ca Dorin Cocos a savarsit infractiunea de trafic de influenta, sumele de bani obtinute cu titlu de folos necuvenit din savarsirea acestei infractiuni fiind utilizate in achizitia de imobile si pentru creditarea societatilor.
De asemenea, exista acte (contracte de imprumut, chitante, contracte de vanzare — cumparare imobile) si declaratiile de avere din perioada 2009 — 2014, din care rezulta Elena Udrea cunostea provenienta fondurilor utilizate pentru achizitionarea de bunuri comune, avand cunostinta si de intentia lui Dorin Cocos de obtinere a unor chitante false privind restituirea pretinsului imprumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori.
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.
Sursa: Agerpres