Vremea se schimbă în România. Specialiștii de la Agenția Națională de Meteorologie au emis o avertizare de viscol, ninsori și lapoviță în cele mai mari zone ale țării. Unde va ninge ca în povești. Vântul va sufla cu o intensitate de 110 kilometri pe oră. Care sunt regiunile afectate.
Alertă meteo de ninsori și lapoviță în România
Experții ANM au emis un cod galben de vât și vreme rea în România. Alerta meteo intră în vigoare luni, 16 ianuarie, la ora 17.00 și va expira marți, 17 ianuarie, la ora 22.00.
În Carpații Meridionali și Occidentali și local în Banat, vântul va avea intensificări cu viteze de 60…80 km/h. La altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 100 km/h, va fi viscol și vizibilitate scăzută.
De asemenea, turiștii care visau să se dea cu schiurile și să încerce sporturile de iarnă la munte vor avea parte de o mare surpriză. Meteorologii anunță că, în zonele montane de altitudine ridicată, se vor înregistra precipitații sub formă solidă și intensificări ale vântului.
În acest interval, îndeosebi în jumătatea de vest a țării va ploua, la munte va cădea lapovița, iar la altitudini mai mari de 1700 metri va ninge temporar. Cantitățile de precipitații acumulate vor depăși 20…25 l/mp, iar în Carpații Occidentali și Meridionali pe arii restrânse 50 l/mp.
Vântul va avea intensificări la munte, iar din noaptea de marți spre miercuri (17/18 ianuarie) la altitudini mari în masivele sudice va sufla tare cu viteze de peste 100…110 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.
Local și temporar vor fi intensificări ale vântului și în restul teritoriului, cu rafale în general de 55…65 km/h, îndeosebi în vest și sud-est.
Local și temporar vor fi intensificări ale vântului și în restul teritoriului, cu rafale în general de 55…65 km/h, îndeosebi în vest și sud-est.
Mesajul celor de la IGSU
Oficialii de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania au transmis un mesaj important pentru populație, sfătuindu-i pe români să își ia anumite măsuri de precauție.
„Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților. Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.”, au anunțat cei de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania pe rețelele sociale.