America Latina se va confrunta cu o epidemie de cancer, daca guvernele nu actioneaza rapid in vederea ameliorarii sistemelor de sanatate si ingrijirii saracilor, avertizeaza cercetatori intr-un raport publicat in editia de astazi, 26 aprilie, a revistei The Lancet Oncology, relateaza AFP.
Raportul, lansat in cadrul conferintei Grupului latino-american de Cooperare in Oncologie (LACOG), la Sao Paulo, anunta ca in regiune se inregistreaza 13 decese la 22 de cazuri de cancer, in comparatie cu 13 decese la 37 de cazuri in Statele Unite si 13 decese la 30 de cazuri in Europa.
Motivul principal este un diagnostic prea tardiv, potrivit autorilor studiului. „Cercetatorii apreciaza ca, pana in 2030, 1,7 milioane de cazuri de cancer vor fi diagnosticate in America Latina si Caraibi si ca se vor inregistra peste un milion de decese cauzate de cancer anual”, subliniaza raportul.
Boala reprezinta in prezent pierderi in valoare de patru miliarde de dolari pe an in regiune, nu doar din cauza costului scump al tratamentului, ci si a impactului in economie si mortilor premature.
„Aceste costuri vor creste si mai mult daca guvernele nu adopta o actiune coorodnata pentru a stopa impactul in crestere al cancerului in regiune”, subliniaza studiul.
„Numerosi locuitori din regiune, in special in comunitatile sarace, indigene sau rurale, au un acces limitat sau nu au deloc acces la servicii de lupta impotriva cancerului, o problema agravata de investitii slabe in sanatate si foarte inegale in majoritatea tarilor latino-americane”, precizeaza raportul.
Alt factor consta in faptul ca majoritatea latino-americanilor nu au acces la sisteme de sanatate.
„Aceste tari si-au concentrat investitiile asupra prevenirii si tratarii bolilor infectioase, in contextul in care cheltuielile cu bolile necontagioase, cum este cancerul, nu au urmat acest ritm”, deplange americanul Paul Goss, un profesor la Scoala de Medicina Harvard, care a condus echipa de experti ce a redactat raportul.
Studiul lanseaza un semnal de alarma in legatura cu faptul ca aceste „cancere sunt bolile persoanelor care imbatranesc, in contextul in care cercetatorii calculeaza ca, in 2020, vor exista peste 100 de milioane de persoane in varsta de peste 60 de ani in America Latina„.
Guvernele ar putea sa reduca rata cancerului cu un cost relativ scazut, prin incurajarea oamenilor sa inceteze sa fumeze, sa consume alcool, sa se alimenteze in mod sanatos si sa faca exercitii fizice.
Sursa: Mediafax