Autorităţile veterinare sunt în alertă din cauza pestei procine. Au mai fost confirmate încă 24 de focare şi sunt 525 în total, iar numărul animalelor bolnave creşte de la o zi la alta.
Ca măsură de prevenţie, autorităţile continuă să ucidă chiar şi animalele sănătoase din zonele în care a apărut virusul. Pe de altă parte, Asociaţia pentru Protecţia Consumaturului acuză ANSVSA că nu ar fi gestionat corect criza şi cere demisia preşedintelui Autorităţii Santitare Veterinare.
Reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor susţin că pierderile vor fi uriaşe şi acuză Autoritatea Sanitară Veterinară că nu ar fi făcut suficient ca să prevină extinderea pestei porcine în România, mai ales că primul focar a apărut în urmă cu un an.
”Înseamnă pierderi pentru cei care au ghinionul să intre în această campanie şi câştiguri pentru importatori. Carnea care acoperea cota de piaţa este înlocuită de importurile de carne. Vor avea de câştigat cei care importă carne de porc. Noi am sugerat ANSVSA-ului să ne pună la dispoziţie cantitatea de carne congelată, importată în această perioadă şi analizele care s-au făcut. S-ar putea ca virusul să fie adus din exterior prin carnea congelată”, a transmis Costel Stanciu, APC.
În Ialomiţa, autorităţile trebuie să ucidă un număr foarte mare de porci.
″În satul Luciu care este la limită cu judeţul Brăila vor fi 700 de porci sacrificaţi, pericolul este nu doar la animalelel vii, ci şi la produsele din carne”, a transmis prefetul de Ialomița.
Autoritățile îi sfătuiesc pe cei care cresc porci să anunţe medicul veterinar la cel mai mic semn de boală. În plus ”să folosească haine special pt hrănirea, adăparea animalelor şi să fie ţinute numai în ţarcuri să nu aibă contact cu mistreții. Să nu iasă cu acele haine în comunitate, putând fi transportatori de virus”, se arată într-un comunicat al DSV Giurgiu.
Iar angajaţii de la fermele de porci sunt sfătuiţi să îşi sacrifice toţi porcii din propria gospodărie.
Din cele 4 milioane de porci care cresc în România, peste un milion sunt importaţi, inclusiv din ţări cu pestă porcină, cum ar fi Ungaria. În plus, importăm aproape jumătate din carnea de porc consumată în România, aproape 300 de mii de tone.