Vezi VIDEO
Prima suspiciune de „bluetongue” (boala limbii albastre) la o bovina din judetul Maramures a fost semnalata pe raza localitatii Slatioara, comuna Stramtura.
Pana la executarea investigatiilor suplimentare de laborator, presedintele Centrului Local de Combatere a Bolilor, prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, a dispus convocarea Centrului Local de Combatere a Bolilor (C.L.C.B.) si aplicarea masurilor restrictive de circulatie a rumegatoarelor in exploatatia respectiva precum si pe o raza de 20 km in jurul localitatii.
In zona geografica astfel delimitata se interzice organizarea de piete, targuri sau expozitii de rumegatoare (bovine, ovine, caprine). De indeplinirea celor dispuse raspunde DSVSA Maramures, impreuna cu celelalte institutii care fac parte din C.L.C.B.
De asemenea, urmare a confirmarii unui numar insemnat de focare de „bluetongue” pe teritoriul Romaniei si a suspiciunilor existente in prezent, precum si a localizarii geografice a acestora, zona de restrictie pentru aceasta boala se extinde pe intreg teritoriul Romaniei.
Actualizare: De la animalul care prezinta suspiciunea imbolnavirii de boala limbii albastre au fost recoltate probe de sange. Acestea au fost trimise catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti, urmand ca rezultatele sa confirme sau sa infirme diagnosticul.
„A fost diagnosticata si pe raza judetului Maramures prima suspiciune de boala limbii albastre. Este deocamdata o suspiciune. S-au recoltat probe de sange de la animalul suspect, urmand ca in cursul acestei zile sa fie expediate la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti pentru investigatii suplimentare. Pana la primirea rezultatelor, animalul respectiv este pus sub restrictii, este izolat in adapost. Pe o raza de 20 de km in jurul focarului se vor interzice targurile, expozitiile sau pietele pentru speciile rumegatoare, doar in jurul focarului”,a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures (DSVSA), Marius Sima.
In cazul in care rezultatul din buletinele de analiza va confirma diagnosticul, la nivelul judetului Maramures se vor impune masuri suplimentare. Asta cu atat mai mult, cu cat vremea calda mentine ridicat riscul de aparitie sau imbolnavire cu boala limbii albastre. Inspectorii sanitar veterinari atrag atentia proprietarilor de animale ca in cazul in care constata anumite suspiciuni sa se adreseze imediat medicilor veterinari.
„Proprietarii de animale in primul rand trebuie sa anunte orice suspiciune, orice caz de imbolnavire medicului veterinar, urmand ca acesta sa efectueze ancheta epidemiologica si sa stabileasca daca e vorba de o suspiciune a bolii limbii albastre sau de o alta afectiune. Totodata sunt si masuri suplimentare cu caracter preventiv: se pot executa dezinsectii in primul rand pentru ca aceasta boala se transmite prin vectori hematofagi, e o boala sezoniera”, a precizat Marius Sima.
Boala limbii albastre nu afecteaza oamenii si nu exista riscul ca afectiunea sa fie contactata sau transmisa prin carne sau lapte. Boala are insa o rata de mortalitate care poate ajunge si la suta la suta din efectiv. Acesta e si motivul pentru care autoritatile sunt in alerta la nivel national pentru a evita raspandirea virusului.
Sursa: Camelia Tocaci