Policonsumul de droguri, reprezentat de combinatiile de heroina sau marijuana cu etnobotanice, este tot mai raspandit printre adolescenti si cauzeaza tulburari foarte grave, mergand pana la halucinatii si autoagresivitate, a declarat, managerul CETTT „Sf. Stelian”, Cristina Hudita. Potrivit managerului Centrului de Evaluare si Tratament al Toxicodependentelor pentru Tineri „Sf. Stelian” din Capitala, varsta celor care practica policonsumul a coborat spre 14 ani.
„In centrul nostru sunt internati, anual, peste 1.200 de bolnavi, in primele opt luni ale lui 2012 fiind 995 de cazuri. Din 2011, cazurile au devenit tot mai grave, pentru ca a aparut policonsumul. Daca, prin 2008-2009, numarul consumatorilor de heroina a fost foarte mare si, practic, veneau numai cei care care consumau acest produs, in ultimii ani vin cei cu policonsum, adica droguri si etnobotanice. Ca urmare a acestor combinatii, au aparut si manifestarile psihice foarte grave. Aceste substante dau niste manifestari psihice asemanatoare schizofreniei, agitatie psihiomotorie, autoagresivitate si agresivitate crescuta fata de cei din jur, halucinatii auditive si vizuale cu stari de paranoia, anxietate foarte mare”, a declarat dr. Cristina Hudita.
Potrivit medicului, o particularitate a consumului in 2012 o constituie preferinta tinerilor pentru marijuana. „In 2012, pe langa etnobotanice, heroina si alcool, s-a adaugat, in cantitate mare, marijuana. Acest drog nu produce manifestari agresive, dar vulnerabilitatea este diferita. Majoritatea consumatorilor provin din familii dezmembrate. Sunt tineri, din ce in ce mai tineri. Sunt adolescenti, au 14, 15, 16 ani. Este o mare provocare pentru sistemul de asistenta medicala, mai ales in Bucuresti. Se poarta prozelitismul. Din pacate, pe langa droguri, au acces liber la Tusin, Diazepam, Codeina, Barbiturice. La inceput, le iau din teribilism. Sunt lipsiti de maturitate si nesupravegheati de familie. Parintii afla ultimii ca ai lor copii sunt consumatori de droguri”, a mai spus medicul.
Etnobotanicele reprezinta, de asemenea, potrivit specialistilor, o problema foarte grava, pentru ca testele uzuale nu demonstreaza consumul. „Sunt droguri de sinteza, care nu pot fi detectate la testele de rutina din urina. Tanarul neaga consumul, insa il tradeaza comportamentul. Putem spune ca pacientii s-au schimbat prin aparitia, in 2009, a consumatorilor de asa-numite substante etnobotanice. Tulburarile psihiatrice cu care se interneaza au devenit tot mai grave. Din 2010, practic, tulburarile asemanatoare schizofreniei au devenit o mare probelema”, explica dr. Hudita.
In aceste conditii, spune managerul Centrului „Sf Stelian”, in 2011, a aparut necesitatea crearii „comisiilor nevoluntare”, intrucat au inceput sa vina pacienti adusi de ambulante chemate prin 112, respectiv urgente psihiatrice. „Important pentru acest spital a fost ca, in 2010, a fost a preluat de Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti. A fost un mare ajutor pentru noi, pentru ca am dat drumul la aceste internari nevoluntare, care sunt o provocare pentru asistenta medicala psihiatrica. Am fost ajutata sa creez acest compartiment de primiri urgente„, a explicat managerul.
Directorul centrului a mai spus ca pacientii care vin au, pe langa afectiunile psihiatrice, o serie de probleme somatice asociate consumului de droguri, tulburari cardiovasculare, tulburari infectioase si boli de acelasi fel. „Exista o recrudescenta a HIV si, de aceea, a fost nevoie sa cream ambulatoriul integrat, care cuprinde cabinet de cardiologie, de infectioase, de neurologie, de psihiatrie”, a adaugat Hudita.
Centrul de Evaluare si Tratament al Toxicodependentelor pentru Tineri „Sf. Stelian” a fost deschis in 2003, pe stuctura fostului spital pentru studenti, ca urmare a faptului ca numarul consumatorilor de droguri a devenit o problema in Bucuresti, a mai spus managerul centrului.
In 2003, au fost create 15 paturi pentru detoxifiere, monitorizate de atunci, 30 de paturi pentru psihiatrie si un ambulatoriu cu zece locuri, pentru mentinerea pacientilor pe metadona. Ulterior, numarul paturilor a ramas acelasi, insa ambulatoriul s-a dezvoltat, avand acum 250 de locuri, in care se desfasoara o activitate complexa de administrare a tratamentului de mentinere pe metadona sau suboxona si un proces de ergoterapie.
Sursa: Mediafax