Vulcanul Eyjafjoll, a carui eruptie a perturbat din nou, luni, transporturile aeriene din Europa, a emis cantitati enorme de cenusa de la inceputul activitatii sale, in urma cu o luna, si nu este prevazuta inca o perioada de acalmie, sustine un geolog islandez, citat de AFP.
„De la inceputul eruptiei, estimam ca 250 de milioane de metri cubi de reziduuri au fost aruncate” de vulcan, a precizat geofizicianul islandez Magnus Tumi Gudmundsson.
Eruptia care a inceput la 14 aprilie a atins cote notabile in trei reprize, a adaugat el: „in primele patru zile ale eruptiei, apoi in zilele de 5 si 6 mai si, in sfarsit, vinerea trecuta”.
Duminica, vulcanologul islandez Björn Oddsson a dezvaluit ca activitatea vulcanica s-a accentuat si ca norul de cenusa atinge 8.000 de metri, respectiv cu 2.000 de metri mai mult decat in zilele precedente.
Potrivit lui Gudmundsson, „nu exista niciun mijloc de a spune ca acest lucru se va opri”. „A avut loc o anumita activitate seismica sub Eyjafjallajökull (ghetarul care acopera vulcanul, n.red.) ceea ce inseamna ca magma continua sa urce”.
„Este vorba despre o eruptie importanta”, a declarat el, precizand ca pentru Islanda ea constituie „ce mai mare mare (eruptie) din 1918, cand a erupt Katla” (vulcanul vecin si cel mai mare din zona).
Traficul aerian era inca perturbat luni in Marea Britanie, din cauza norului de cenusa vulcanica venit din Islanda, in pofida redeschiderii partiale a aeroporturilor Gatwick si Heathrow, in timp ce Olanda a fost, de asemenea, afectata. O mie de zboruri au fost anulate luni in Europa.
In Islanda, zborurile interne erau, de asemenea, perturbate luni dimineata, iar zborurile internationale riscau perturbari in cursul zilei, potrivit autoritatilor aeronautice.
Sursa: Mediafax