Canadienii sunt chemati luni la vot pentru a decide cine va forma viitorul guvern al tarii lor (conservatorii, liberalii sau social-democratii), aproximativ 26,4 milioane de locuitori cu drept de vot urmand sa-i aleaga pe cei 338 de membri ai Camerei Comunelor, transmit AFP si Reuters.
Numarul deputatilor canadieni la acest scrutin este mai mare cu 30 fata de alegerile precedente, din 2011.
Primele sectii de votare, cele din provinciile Terra Nova si Newfoundland-Labrador, situate pe coasta de est a Canadei, se vor deschide la ora locala 08:30 (11:00 GMT), iar ultimele se vor inchide pe coasta de vest, la ora locala 19:00 (14:00 GMT).
Pe parcursul celor 78 de zile ale campaniei electorale, intentiile de vot s-au inversat intre liberali si social-democrati, in timp ce sprijinul pentru Partidul Conservator a ramas constant, de circa 30%.
Cel mai recent sondaj de opinie, realizat de institutul Nanos si dat publicitatii duminica seara, a confirmat faptul ca favorit la obtinerea postului de premier este liberalul Justin Trudeau, creditat cu 38,2% din intentiile de vot.
Conservatorii premierului in exercitiu Stephen Harper ar obtine 30,1% din voturi, iar Noul Partid Democratic (NPD, de stanga), condus de Thomas Mulcair, cu 21,2% din voturi. Blocul din Quebec (favorabil independentei regiunii francofone din estul Canadei) ar obtine 4,9% din sufragii, iar Verzii 4,7%.
‘Fiecare vot pentru un candidat conservator este un vot pentru a ne proteja economia contra deficitelor’, a declarat duminica seara liderul conservator Stephen Harper, inainte de a se indrepta spre Calgary, capitala provinciei Alberta, unde isi va exercita dreptul de vot in circumscriptia sa.
Principalii contracandidati la postul de premier, liberalul Justin Trudeau si social-democratul Thomas Mulcair, precum si liderul Blocului din Quebec, Gilles Duceppe, se afla in ziua votului in circumscriptiile lor din Montreal.
In varsta de 43 de ani, Justin Trudeau, fiul fostului premier Pierre Elliott Trudeau, are mari sanse sa-l invinga pe Stephen Harper, aflat la conducerea guvernului din 2006. Programul sau electoral prevede cresterea impozitelor asupra celor cu venituri ridicate, reducerea fiscalitatii pentru canadienii din clasa de mijloc si angajarea tarii in lucrari de infrastructura ce s-ar traduce prin trei ani de deficit bugetar.
In afara principalelor trei partide, Verzii condusi de Elizabeth May, singura deputata ecologista dupa alegerile din 2011, si Blocul din Quebec (ce detine 4 mandate de deputat) pot spera si ele sa obtina mandate in Camera Comunelor.
Sursa: Agerpres