Din 15 martie si pana in 15 aprilie, in Baia Mare vor avea mai multe actiuni pentru marcarea Lunii Padurii. Seful Ocolului Silvic, Maftei Lesan, a declarat ca pe parcursul lunii se va trece la impadurirea mai multor suprafete de teren aflate in administrarea municipalitatii. ”Este o sarbatoare traditionala care are importanta ei”, a declarat acesta.
Maftei Lesan a declarat ca vor fi plantati peste 33.000 de puieti pe terenurile Baii Mari, in actiuni fiind cooptati atat elevi, functionari publici, consilieri municipali, cat si posibili hoti de lemn.
Ocolul Silvic Baia Mare are in plan regenerarea unei suprafete de 17,9 hectare de teren, pe mai mult de jumatate urmand sa se faca impaduriri. Lucrarile vor fi facute indeosebi in zonele cele mai ”agresate”, dupa cum a declarat Maftei Lesan, adica acolo unde s-au semnalat furturi de lemn ori distrugeri.
Potrivit studiilor recente, probleme s-au semnalat in zonele periferice ale municipiului, cum sunt valea Borcutului, Ferneziu, Tauti, dar si la Ulmoasa, unde la un moment dat s-a format un adevarat cuib de hoti. Maftei Lesan a precizat insa ca pierderile nu sunt mari, pentru ca in zonele de risc s-a oferit cetatenilor spre vanzare lemn de foc la preturi mai mici, tocmai pentru a nu-i incuraja sa fure.
Un copac in plus nu strica insa, astfel incat in toate zonele problematice se va da un exemplu comunitatilor. Alesii locali urmeaza sa fie pusi si ei la munca voluntara, spre finalul lunii fiind scosi la sapa in zona Ulmoasa – Baita. ”Am considerat ca toti consilierii municipali trebuie sa constientizeze pana unde se intinde averea municipiului Baia Mare si de aceea am ales aceasta zona”.
Plantari se vor mai face si pe Valea Borcutului, pe valea Rosie, la Firiza si Blidari, padurarii avand sarcina sa ii mobilizeze si pe cetateni, care nu prea pun pret pe lemn decat daca il vad in propria curte. Lucrarile de impadurire depind insa si de vreme, reprezentantii Ocolului Silvic aratand ca unele dintre ele ar putea fi amanate daca se va raci ori va ploua.
Ocolul Silvic Baia Mare are in administrare o suprafata de 9.000 de hectare de teren, la care in zilele urmatoare se vor mai adauga alte 535 – preluate de la Romsilva. Din total, 500 de hectare reprezinta pasunile impadurite, iar alte 500 fac parte din zona metropolitana spre Grosi si Dumbravita.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult