Primarul Cristian Anghel a fost nevoit sa prezinte strategia de dezvoltare a Baii Mari pentru urmatorii ani doar ”apropiatilor casei”, pentru ca la intrunirea convocata sambata dimineata i-a avut langa el pe colegii din PNL, dar nici acestia toti, pe sefii de servicii ori directorii de unitati fideli lui si… cativa functionari din administratia publica locala.
Doar sase din cei 23 de consilieri baimareni au binevoit sa se prezinte la sedinta, din care numai unul al opozitiei, si un parlamentar din cei 11 cati are judetul. In schimb, cu exceptia presedintelului Consiliului Judetean Maramures, coleg de partid cu Anghel, niciun alt reprezentant al forului nu si-a facut prezenta in sala.
Participarea la eveniment a sefului administratiei judetene, Marinel Kovacs, era fireasca, la fel si cea a deputatului Ioan Hoban, pentru ca ambii sunt in aceeasi barca cu primarul. Absenta celorlalti alesi este greu explicabila, pentru ca, trecand peste invidii si dispute politice, discutiile au privit investitiile care trebuie facute in Baia Mare si localitatile invecinate in perioada 2007-2013.
Sambata dimineata majoritatea alesilor a avut ceva mai bun de facut decat sa se intereseze de strategiile privitoare la viitorul capitalei Maramuresului, prin urmare prea putini au aflat ce se va intampla in zona.
Actuala municipalitate propune, in vederea atragerii de fonduri structurale, crearea Sistemului Urban Baia Mare din care sa faca parte orasele Tautii Magheraus, Baia Sprie, Seini si Somcuta Mare, precum si comunele Recea, Grosi, Dumbravita, Copalnic Manastur, Valea Chioarului si Sacalaseni. Argumentul pentru constituirea zonei metropolitane cu centrul in Baia Mare este ”crearea unui mediu favorabil pentru atragerea investitiilor majore”.
Primarul din Baia Mare a precizat ca in acest fel se pot obtine mult mai usor fonduri din partea institutiilor europene. El a identificat ca ”puncte tari” ale Sistemului resursele de teren liber, peisajul, dinamica economica a localitatilor limitrofe municipiului, iar ca pericole a identificat persistenta problemelor de mediu, neintelegerile intre membrii structurii, competitia regionala, dar si capacitatea redusa de absorbtie a banilor acordati Romaniei dupa aderarea la UE.
Sistemul urban ar trebui sa devina functional de la anul, insa e greu de crezut ca se va intampla asta tinand cont de orgoliile alesilor si mai ales de faptul ca nici macar din curiozitate opozantii politici ai primarului in functie nu au dorit sa afle amanunte despre initiativa celui pe care l-ar putea avea adversar in campania electorala.
Sursa: Meda Muntean