Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat la Digi24 că estimeaza ca numărul real de îmbolnăviri cu COVID-19 în România să fie de 10, sau chiar de 20 de ori mai mare decât cel din statisticile oficiale. Acesta a explicat că ar fi vorba de persoane asimptomatice.
„Acestea sunt cifrele de peste tot, nu numai din România, astea sunt cifrele care au fost detectate în multe din ţările în care s-au făcut deja studii de seroprevalenţă. Între 10 şi 20. Cred că mai puţin de 10 nu o să fie”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.
Potrivit datelor oficiale, de la începutul epidemiei de coronavirus, în România au fost depistate 22.165 de cazuri.
Rafila a reafirmat apoi că o testare în masă nu este eficientă şi a dat exemplul Wuhanului, acolo unde după o testare în masă a 10 milioane de locuitori, s-au depistat doar 200 de cazuri.
„Nu putem ca politică de sănătate publică să ne focalizăm să testăm pe toată lumea, pentru că o testăm degeaba. Testăm pe toată lumea timp de o săptămână şi ulterior unii dintre ei o să se îmbolnăvească, poate sunt în perioada de incubaţie, când încă testele sunt negative, poate vin în contact cu o persoană bolnavă şi se îmbolnăvesc ulterior. Deci această testare a persoanelor sănătoase nu are niciun fel de rost. (:..) Nu are rost să testezi toată populaţia prin PCR, pentru că o să-mi dea o cifră de 0,0001 şi este inutil”, a adăugat Rafila.
În ceea ce priveşte testarea pentru anticorpi, profesorul Rafila a spus că aceasta se va face eşantionat, la nivel naţional, iar în urma studiului de seroprevalenţă se va modifica şi raportarea ratei de mortalitate.