Vezi VIDEO
Societatea Nationala de Medicina Familiei a declansat, la finele acestei saptamani, campania intitulata „Importanta nutritiei in primele 1.000 de zile”, care are drept scop sensibilizarea viitoarelor mamici vizavi de modul lor de alimentatie pe perioada sarcinii, cat si de importanta alaptarii la san si, mai apoi, a unei nutritii sanatoase a bebelusului.
Femeia insarcinata, spun medicii, trebuie sa stie inca de la inceput ca nu este nevoie sa manance pentru doi, ci doar pentru unul. Kilogramele puse de mamici in perioada sarcinii se dau foarte greu jos dupa nastere si, tocmai de aceea, studiile au aratat ca gravida trebuie sa ia in greutate cel mult 8-12 kilograme.
„Din pacate, mamicile in ziua de astazi pun si pana la 30 de kilograme in plus in timpul sarcinii si atunci avem un copil obez, un copil venit pe lume cu gene predispuse la a se ingrasa si cu adipocite, celulele acelea cu memorie, care acumuleaza grasime in exces”, a declarat mediul pediatru Felicia Borz.
In prima parte a vietii, daca bebelusul este alimentat la san, nu trebuie intervenit asupra alimentatiei, pentru ca laptele matern este consistent si ii asigura copilului tot ceea ce are nevoie, inclusiv anticorpii pentru imunitate. Mai apoi, apare diversificarea, cand mamicile trebuie sa aleaga intre cele doua metode existente, cea americana, care spune ca pana la 6 luni nu se da decat lapte si abia apoi se introduce alte alimente, respectiv cea europeana, unde de pe la 3 luni si jumatate se incepe cu sucul de fructe si cu piureul.
„Cand introducem alimentele trebuie sa avem foarte mare grija. Pana la un an copilul nu ar trebui sa primeasca sare sau zahar deloc, iar bine ar fi ca in aceasta categorie sa fie introdusa si painea. Copilul poate primi alimente cu gluten, pentru ca ultimele cercetari spun ca este important pentru dezvoltarea creierului, dar ar fi bine sa il obtina din alte produse, nu din painea alba”, crede Felicia Borz.
Majoritatea viitoarelor mamici stiu ca trebuie sa manance sanatos in timpul sarcinii, dar nu cred ca schimbarile aduse stilului de viata trebuie sa fie majore. “Pe perioada sarcinii este foarte importanta alimentatia, dar ma gandesc ca nu e necesar sa iti schimbi modul de viata. Este normal sa mananci ceea ce iti cade bine, fara sa exagerezi, si daca vrei sa iti pastrezi formele, sa nu faci excese, mai ales seara”, este de parere Giulia Strebeli, o viitoare mamica.
In ceea ce priveste alaptarea la san, cele mai multe mamici accepta, inteleg si adopta aceasta metoda de nutritie, considerand-o nu doar sanatoasa ci si una care ofera copilului linistea si dragostea necesare. “Da, voi merge pe alaptatul la san, pentru ca mi se pare cea mai una metoda de a hrani copilul in primele 6 luni, deoarece sanul nu reprezinta doar o sursa de hrana ci este si caldura sufleteasca, este si siguranta pentru copil, incredere si, pana la urma, dragoste”, marturiseste Giulia.
Viitoarele mame trebuie sa fie atente si la dulciurile pe care le mananca in perioada sarcinii, stiut fiind faptul ca un consum exagerat va favoriza aparitia diabetului la copil.
Sursa: Tania Purcaru