O dieta alimentara care include peste, consumat cel putin o data pe saptamana, ar putea ajuta la protejarea unor parti ale creierului care sunt afectate puternic de procesul de imbatranire, potrivit unui studiu. Cercetatorii au descoperit ca, in cazul persoanelor cu varsta de peste 65 de ani care mananca peste in mod regulat, creierul prezinta cu 14% mai multa materie cenusie in regiunile asociate memoriei si cu 4% mai multa materie cenusie in zonele responsabile cu cognitia, comparativ cu creierul varstnicilor care nu includ pestele in dieta lor.
Efectul asupra creierului a fost independent de prezenta acizilor grasi omega-3 in sangele participantilor la studiu, sugerand ca persoanele carora le place pestele au un stil de viata mai sanatos in general, lucru benefic creierului, spun cercetatorii.
„Includerea in alimentatie a pestelui, fie fript sau la cuptor, arata existenta unor diferente mai mari privind stilul de viata decat am fi putut deduce prin masurarea unei singure componente biologice”, a declarat profesorul James Becker, de la Universitatea Pittsburgh din Pennsylvania, autorul principal al studiului. „Chiar si dupa ce am verificat o serie de alti factori care ar fi putut fi responsabili pentru diferentele legate de sanatatea creierului, o dieta bogata in peste fript sau la cuptor ramane un semn important privind un creier sanatos„, a mai spus Becker.
Acizii grasi omega-3, care se gasesc in specii de peste ca tonul si somonul, sunt considerati benefici pentru inima si creier, fiind, posibil, responsabili de prevenirea micsorarii normale a creierului care apare odata cu imbatranirea, potrivit unui studiu anterior, publicat in ianuarie 2014. Cercetarea, publicata in American Journal of Preventive Medicine, precizeaza ca, la nivel mondial, exista peste 20 de milioane de oameni care sufera de dementa, iar specialistii se asteapta ca aceasta cifra sa se dubleze la fiecare 20 de ani, ajungand la 80 de milioane de oameni in 2040.
Orice schimbare a comportamentului care ar putea ajuta la o mentinere a functiilor creierului in limite normale, in cazul persoanelor in varsta, merita sa fie explorata „ca metoda de influentare a riscului de instalare a dementei”, precizeaza studiul.
Pentru a examina rolul jucat de dieta bogata in peste si legatura cu beneficiile aduse de acizii omega-3, cercetatorii au analizat informatiile colectate pentru un alt studiu efectuat in Statele Unite pe termen lung, care a avut ca participanti adulti cu varsta de peste 65 de ani, monitorizati timp de zece ani, intre 1989 si 1999. Medicii s-au concentrat asupra a 260 de persoane fara probleme legate de cognitie si dementa, carora li s-au facut analize de sange in timpul perioadei de desfasurare a studiului, precum si investigatii RMN (imagistica prin rezonanta magnetica) asupra creierului la finalul studiului. Varsta medie a participantilor, la finalul studiului, a fost de 78 de ani.
Din acest grup, 163 de persoane consumau peste fript sau la cuptor cel putin o data pe saptamana si au fost clasificate drept consumatori regulati. Ceilalti 97 de participanti mancau mult mai putin peste sau deloc.
Cercetatorii au descoperit ca creierul persoanelor care consumau peste in mod regulat avea mai multa materie cenusie – tesut cerebral alcatuit in cea mai mare parte din celule nervoase – in doua regiuni asociate cu mentinerea unei functionari optime a sistemului nervos central, pe masura ce adultii imbatranesc.
Una dintre regiunile in care diferentele privind materia cenusie erau foarte vizibile este lobul frontal, o zona responsabila de abilitatile cognitive. Cealalta zona a creierului, care include hipocampul, este foarte importanta din punct de vedere al memoriei. In cazul lobului frontal, persoanele care mancau peste aveau cu 4,3% mai multa materie cenusie decat cele care nu includeau pestele in dieta. In cazul regiunii responsabile de memorie, participantii la studiu care mancau peste aveau cu 14% mai multa materie cenusie. „Oamenii sustin de peste o suta de ani ca pestele este un aliment foarte benefic pentru creier, iar acum avem dovada clara ca este bun pentru sanatate”, a declarat Dr. William Harris, profesor la Sanford School of Medicine, in cadrul University of South Dakota din Sioux Falls (SUA).
„Elementul de noutate care reiese din acest studiu este ca prezenta unui volum mai mare de materie cenusie nu pare a fi legata de nivelul de acizi omega-3 din sange, ci mai degraba de consumul de peste. Per total, ideea este aceeasi, adica sa mancam peste”, a mai spus Harris. Dr. James Becker si ceilalti autori ai studiului spun ca persoanele care mancau peste tindeau sa aiba un nivel de educatie mai ridicat in comparatie cu participantii la studiu care nu consumau peste, iar cercetari anterioare care au avut concluzii similare sugereaza ca o dieta bogata in peste reflecta un stil de viata mai sanatos in general, lucru benefic si pentru creier.
Sursa: Mediafax