Olandezii, francezii si elvetienii mananca cel mai bine dintre toti locuitorii planetei, la cealalta extrema fiind locuitorii din Ciad, Etiopia si Angola, se arata intr-un studiu publicat de organizatia non-guvernamentala Oxfam Intermon si preluat de agentia EFE. Indicele “Good Enough to Eat” (Suficient de bun pentru a manca) elaborat de aceasta organizatie se bazeaza pe evaluarea a patru elemente: disponibilitatea, pretul si calitatea alimentelor, precum si starea de sanatate a populatiei in functie de dieta sa.
Rezultatul final situeaza in fruntea clasamentului, in ordine: Olanda, Franta, Elvetia, Austria, Belgia, Danemarca, Suedia, Australia, Irlanda, Italia, Luxemburg si Portugalia. Lipsa malnutritiei si accesul la resursele de apa potabila sunt factorii care au contribuit cel mai mult la buna pozitionare a acestor tari in clasament.
Olanda, in special, s-a detasat de restul tarilor europene datorita pretului relativ redus al alimentelor, numarului mic al bolnavilor de diabet si diversitatii nutritionale, cu toate ca in aceasta tara traiesc si multe persoane obeze.
In schimb, in statul african Ciad, plasat la coada clasamentului, problema nu este doar pretul ridicat al alimentelor, dar si proasta lor calitate si accesul limitat la asistenta medicala, situatii caracteristice tarilor cele mai sarace, unde cheltuielile pe mancare reprezinta, in medie, 75% din bugetele personale.
Unele dintre statele cele mai dezvoltate nu se regasesc in partea superioara a clasamentului, lucru explicat prin factori precum numarul foarte mare de obezi si diabetici, cat si preturile ridicate si volatile ale produselor alimentare, toate acestea fiind problemele cele mai des intalnite in tarile bogate.
Pentru calitatea alimentelor, cea mai buna nota a obtinut-o Islanda si cea mai mica Bangladesh si Lesotho. Cat priveste obezitatea si diabetul, aceste afectiuni sunt cel mai frecvent intalnite in Arabia Saudita si Kuweit, la cealalta extrema fiind Cambodgia si Bangladesh.
Potrivit Oxfam Intermon, consumul excesiv din unele tari, folosirea ineficienta a resurselor si risipa sunt cauzele care explica de ce persista foametea in unele parti ale lumii, desi “exista suficiente alimente pentru toti”.
Sursa: Agerpres