Vezi VIDEO
Toti cei 13 producatori de oua din Maramures respecta normele europene privind conditiile in care sunt crescute gainile, avand custi imbunatatite. Inspectorii sanitar-veterinari sunt de parere ca maramuresenii nu ar trebui sa se teama de faptul ca mananca oua stresate, dar nu pot garanta pentru calitatea produselor din rafturile magazinelor.
De la 1 ianuarie, sunt admise la comercializare ouale cu cifra 3 doar daca provin de la gaini crescute in custi imbunatatite, nu in baterii ca si pana acum. Fermele care nu au facut modernizarile cerute de UE trebuie sa isi dirijeze productia in industria alimentara, iar daca nu au clienti sunt obligate sa le distruga.
“Conform normelor europene, cifra 3 reprezinta garantia faptului ca aceste oua sunt obtinute de la gaini exploatate in baterii, in custi imbunatatite. In continuare ouale vor fi marcate cu cifra 3, ouale obtinute pe baterii”, a explicat Petronela Cheseli, sef Birou Siguranta Alimentelor de origine Animala din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures (DSVSA).
Custile imbunatatite trebuie sa respecte anumite conditii. Astfel, acestea trebuie sa aiba, printre altele, un cuibar la sapte gaini, pentru ca acestea sa aiba “intimitate”, iar stinghiile sa fie la o distanta de cel putin 15 cm/pasare. De asemenea, trebuie sa existe in custi o “pila”pentru gheare.
“Are si dotari interesante. E vorba de scurtatorul de gheare. O piatra abraziva, un smirghel care e lipit pe partea interioara. Cand merge sa manance, gaina isi scurteaza ghearele”, a precizat Liviu Dragomir, consilier in cadrul DSVSA Maramures.
Conform legislatiei, ouale trebuie sa fie marcate cu un numar distinctiv, cod identic cu cel al exploatatiei. Astfel, cifra 0 reprezinta productia ecologica, cifra 1 reprezinta sistem extensiv, oul provine de la gaini crescute in aer liber, dar hrana lor nu este neaparat ecologica, cifra 2 arata ca ouale provin de la gaini crescute in ferme, dar in hale, la sol, hranite cu furaje clasice, iar cifra 3 specifica faptul ca ouale provin de la gaini crescute in baterii (custi imbunatatite).
Sursa: Camelia Tocaci