Ministerul Agriculturii a decis, în urma unei întâlniri cu procesatorii să renunţe la limitarea adaosului comercial la toate alimentele româneşti. De la anul, ne putem aştepta chiar la scumpiri masive la mâncare. Guvernul ia în calcul majorarea TVA-ului de la 9 la 19%, la majoritatea produselor. Excepţie ar putea face cele considerate de bază, potrivit unor surse guvernamentale.
Carnea de vită, de curcan, peştele, cașcavalul și caviarul sunt doar câteva dintre alimentele pentru care am putea plăti mai mult de anul viitor. Guvernul şi-a asumat în planul fiscal trimis la Bruxelles revizuirea cotelor TVA.
Un scenariu de lucru este păstrarea cotei redusă de TVA de 9% doar pentru o listă de produse de bază, potrivit unor surse guvernamentale. Pentru celelalte alimente TVA-ul ar putea crește de la 9 la 19%. Asta inseamna o scumpire a produselor cu 10%.
Ce alimente se vor scumpi
„Se vor scumpi toate conservele, pateuri, conservele de peste, bulionul, mazarea, fasolea verde si cafeaua”, spune Feliciu Paraschiv, Asociatia Comercianţilor Mici şi Mijlocii.
Statul are deja o listă cu produse de bază. 17 categorii de alimente au până la finalul anului adaosul comercial plafonat la 20% printre care ouăle, laptele, brânza, iaurtul, pâinea, zahărul, untul, fructele și legumele proaspete.
Creşterea cotei TVA pentru alimente ar duce la creşterea inflaţiei şi la scăderea nivelului de trai, spun analiştii.
„La venituri mici oamenii cheltuiesc in special pentru acoperirea nevoilor de baza si nevoile de baza nu sunt doar alimentele de baza, sunt alimentele in general. Ar fi mai greu de suportat o eliminare a cotelor reduse decat o crestere a TVA-ului a cotei standard”, spune Gabriel Biriş, expert fiscal.