Spanacul si laptele expuse radiatiilor in Japonia pot fi consumate, a dat asigurari, astazi, 21 martie, un purtator de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru Asia si Pacific, relateaza AFP.
„Trebuie sa subliniem ca o expunere de scurta durata la niveluri ridicate de radiatii depistate la spanacul contaminat nu presupune riscuri pentru sanatate pe termen scurt„, afirma Peter Cordingley. „Acelasi lucru se intampla si cu laptele, acesta nu prezinta riscuri pentru sanatate”, a adaugat el.
Purtatorul de cuvant a adaugat ca descoperirea spanacului contaminat la 120 de kilometri de centrala avariata de la Fukushima a fost „neasteptata”. Dar el a asigurat ca autoritatile japoneze au reactionat in mod adecvat si au cerut populatiei sa nu se panicheze.
OMS supravegheaza situatia, a adaugat purtatorul de cuvant, apreciind ca Ministerul japonez al Sanatatii a fost transparent pe tema alimentelor contaminate.
Autoritatile japoneze au anuntat luni ca au interzis vanzarea de lapte si doua tipuri de legume verzi cultivate in patru prefecturi situate in apropiere de centrala nucleara Fukushima. Motivul este nivelul anormal de radioactivitate, care nu prezinta insa riscuri pentru sanatate, au precizat acestea.
Sursa: Mediafax