Vezi VIDEO
Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Maramures i-au luat vizor, incepand de astazi, 12 martie, pe producatorii si comerciantii de carnuri din judet. Sunt vizati in special cei care cresc si vand miei, dar, in paralel, se fac verificari si la fermele sau magazinele care se ocupa cu desfacerea produselor avicole. Controalele, ale caror numar va fi intetit in perioada urmatoare, au ca principal scop scoaterea de pe piata a carnii si a alimentelor necorespunzatoare, inaintea Pastilor.
Inspectorii sanitar-veterinari au aratat ca, desi mai mai este inca o luna pana la sarbatorile de primavara, s-a luat decizia intensificarii verificarilor in teren. Ei au explicat ca, in saptamanile urmatoare, vor fi luate masuri suplimentare pentru ca produsele care vor ajunge pe masa de Pasti sa se incadreze in normele sanitar-veterinare impuse de lege.
„Se vor intreprinde masuri suplimentare concentrate asupra modului in care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate produsele alimentare de origine animala si non-animala, cu precadere carnea de miel si ouale destinate consumului uman. De asemenea, va fi verificat modul in care sunt respectate conditiile sanitar-veterinare din toate targurile de animale, pietele, unitati de taiere, unitati de procesare, supermarketurile”, a declarat consilierul Radu Liahovici, din cadrul DSVSA Maramures.
Specialistii au aratat ca primariile, in raza carora se doreste amenajarea si autorizarea unor puncte de sacrificare a mieilor, dar si societatile comerciale care doresc sa functioneze ca abatoare in perioada Pastilor trebuie sa se adreseze directiei de specialitate. Solicitarile vor fi inregistrate pana cel tarziu in data de 23 martie, urmand ca, in decurs de doua saptamani, sa se acorde autorizatiile pentru spatiile care intrunesc conditiile legale.
“Punctele de colectare care corespund vor fi autorizate. Vor fi supravegheate permanent de catre medici veterinari oficiali, pe toata durata de desfasurare. DSVSA va acorda fiecarui punct de taiere aurtorizat o marca de sanatate, de forma rotunda, cu indicatorul judetului si un numar de autorizare. Aceasta marca va fi aplicata pe carcasa de miel dupa efectuarea examenului post-mortem, de carte medicul veterinar”, a subliniat Radu Liahovici.
Legea impune o serie de criterii clare in cazul autorizarii punctelelor de sacrificare a mieilor. Spatiile trebuie sa aiba conditii propice pentru animale – adica locasuri pentru adapare, respectiv o protectie impotriva intemperiilor. In plus, macelarii angajati trebuie sa fie profesionisti, sa aiba in dotare asomatoare electrice, sorturi curate si… casti in cap.
Sursa: Anca Popescu