In Italia, pretul painii a crescut cu 7,3% intr-un an, iar cel al pastelor, prin excelenta mancarea nationala, cu 4,5%. Si Federatia Industriilor Agroalimentare (Federalimentara) a avertizat ca pana la Craciun se preconizeaza un cost suplimentar de 60 de euro pentru o familie de patru perosane la cosul zilnic.
In Germania, conform Federatiei Germane a Brutarilor, preturile au crescut "intre 5% si 10% dupa inceputul anului. In ceea ce priveste produsele lactate, grupul de distributie REWE subliniaza ca pretul untului a ajuns, din iunie-iulie, de la 79 de eurocenti pentru 250 de grame la 1,19 euro.
Pretul sucului de mere, foarte consumat in Germania, a explodat din cauza celor mai proaste recolte din Uniunea Europeana si din statele est-europene din ultimii zece ani, potrivit Federatiei producatorilor de sucuri de fructe.
In Cehia, consumatorii au tendinta sa inlocuiasca untul, al carui pret a crescut cu 30% incepand din luna iunie, cu cea mai buna margarina de pe piata.
In Polonia, pretul unui litru de lapte semidegresat (cu 2% grasime) a crescut de la 1,50 PLN (0,40 euro) in iulie la 1,90 PLN la inceputul lui septembrie, iar in prezent este de 2,30 PLN (0,60 euro).
In Spania, painea s-a scumpit cu 8,1% intr-un an, laptele cu 11,1%, carnea de pasare cu 11,3%, fructele si legumele proaspete cu 7,3%, conform Institutului National de Statistica.
Pretul laptelui in Romania, Germania si Polonia
Tara Pret (euro/litrul)
Romania 0,5-1,2
Germania 0,6-1
Polonia 0,6
Pretul untului in Romania, Germania si Polonia
Tara Pret (euro/250 grame)
Romania 0,7-1,5
Germania 1,2
Polonia 0,9
Titlu din ziar:
Alimentele se scumpesc in toata Europa din cauza secetei si a combustibililor
Revista presei centrale – 15 octombrie 2007. Cotidianul Gardianul
Sursa: Simona Simionescu, Steliana Bancu