Într-un editorial publicat pe România curată, politologul Alina Mungiu Pippidi îi îndeamnă pe români să își apare democrația. „Aveți grijă să nu rămâneți cu un singur partid care să controleze și resursele materiale, și pe cele ale justiției și siguranței naționale!”, scrie Mungiu-Pippidi.
Alina Mungiu-Pippidi, profesor la Hertie School, Universitatea de Guvernanță din Berlin și președinte onorific al Societății Academice din România (SAR), ocupă locul al doilea în Top 25 cei mai influenți oameni de știință politici (pentru ultimii zece ani), realizat de Academic Influence la nivel mondial.
Aceasta a explicat cum apar în presa internațională articole comandate împotriva PSD și a guvernului social democrat, plecat de la putere de peste 9 luni, și care, în mod halucinant, în ciuda acestei realități, este acuzat că proasta gestionare a actualei situații din pandemie i se datorează.
„În toată această perioadă au început să fie tot mai evidente manifestări de tipul dreptei din Ungaria și Polonia, combinate însă cu o folosire a serviciilor secrete care acolo nu există. Ziarele străine au publicat vara asta materiale produse de surse media apropiate de serviciiile noastre care atribuiau PSD și lui Dragnea (de mai mult de un an la închisoare!) proasta evoluție a epidemiei, băgându-i evident și pe ruși (același material original asumat de un autor oarecare a apărut peste tot pe unde această firmă de PR cumpără spațiu, în mai multe ziare europene).”, scrie Mungiu-Pippidi.
Evocând primii ani de după Revoluție, politologul arată că odată cu venirea la putere a lui Traian Băsescu, și apoi sub Klaus Iohannis, unul din instrumentele folosite în politică au devenit serviciile de informații:
„Ce a schimbat mare lucru a fost folosirea, întâi de către Băsescu și apoi de către Iohannis a serviciilor secrete în politică. Aceasta a crescut pe măsură ce politica a devenit mai concurențială și mijloacele tradiționale, ca televiziunea, nu au mai putut asigura cîștigul. La ora asta fiecare partid are nevoie pe lîngă o televiziune de măcar un grup din zona de siguranță, exersat în bani negri și șantaje, și cine nu are acces la cele ale statului trebuie să recurgă la antreprenori. S-a creat o piață. Și cum proveniența acestora e tot din servicii, între politică și zona de siguranță militară a apărut o mlaștină care s-a tot întins.”
Alina Mungiu Pippidi anticipează sfârșitul USR, a cărei singură soluție pentru a ajunge la guvernare este alierea cu Partidul Național Liberal:
„Partidele veritabil populiste, ca PPDD sau USR, au reușit să spargă din monopol, ajutate de presă și societatea civilă, dar au fost imediat aduse sub control și vărsate tot în mlaștină. Finalul USR e garantat tot acolo, nu prin unirea cu PLUS neapărat, ci prin finalul dinainte specificat, guvernarea cu PNL.
PNL liberalizează Teleormanul cumpărînd unul cîte unul pe primarii lui Dragnea – de asta a avut nevoie să fie la guvernare și a luptat pentru fondul de dezvoltare, ca să facă ei ce făcea Dragnea înainte, mai puțin ipocrit și fără discursuri despre statul de drept, adică să-i organizeze pe toți antreprenorii politici locali într-o rețea națională de dirijare preferențială a resurselor publice.
Publicul care e împotriva acestui fel încetățenit de a face politică să știe deja la ora asta că votînd USR votezi de fapt pentru viitoarea guvernare PNL, deci cotizezi nu la schimbare, ci la absența ei. Degeaba sunt în USR și PLUS și oameni care sincer gîndesc altfel – nu e vreunul care să vină cu o idee alternativă, cu un alt scenariu, unul autonom față de stăpînii mlaștinilor. Își încearcă norocul pe cont propriu, la locale, și exact cei care ar avea potențial de dizidenți vor fi îngropați de atacuri și coalizarea celorlalți contra lor. Cele două partide unite nu au un lider destul de puternic și cu priză la mase care să le ducă pe un drum propriu.”
Continuarea AICI