Vezi VIDEO
Maramuresenii plecati la munca in strainatate pot solicita alocatii pentru copiii lor in statul unde lucreaza. Masura e valabila pentru parintii care isi desfasoara legal activitatea intr-unul din statele Uniunii Europene, dar si in Norvegia, Liechtenstein, Islanda si Elvetia. Cuantumul alocatiei poate fi de zece ori mai mare decat cea incasata de la autoritatile romane.
Aproape 300 de copii maramureseni primesc alocatii din strainatate. Dreptul financiar este acordat dupa ce la Agentia de Plati si Inspectie Sociala Maramures au fost primite solicitari in acest sens din partea parintilor care lucreaza legal in tari europene. Cei mai multi micuti care beneficiaza de alocatii din strainatate au parinti plecati in Austria, Italia sau Germania.
“Copilul este in Romania, nu si-a insotit parintele care lucreaza in strainatate, dar poate beneficia de acele facilitati pe care i le ofera legislatia germana, de exemplu, cu conditia ca acea persoana care a mers sa lucreze in Germania indeplineste conditiile impuse de statul german si depune o solicitare”, explica directorul Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Maramures, Ovidiu Morar.
Parintii prefera alocatii din statul unde lucreaza pentru ca aici cuantumul alocatiei este mai mare chiar de zece ori decat suma primita in Romania. Daca in statul roman alocatia e de circa 10 euro, in tari precum Italia, Franta sau Germania, acesta depaseste 100 de euro. “Cuantumurile sunt de trei tipuri: 42 de lei pentru copii cu varsta intre 2 si 18 ani si chiar peste 18 ani daca urmeaza o forma de invatamant, 84 de lei pentru copiii cu handicap cu varsta intre 3 si 18 ani si 200 de lei pentru cei cu varsta intre 0 si 2 ani sau chiar pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap”, mai spune Ovidiu Morar.
Romanii care vor sa beneficieze de acest drept garantat de legislatia europeana trebuie sa faca o cerere la institutia competenta cu plata prestatiilor familiale din tara unde isi desfasoara activitatea si sa completeze un formular european special. Formularele pot fi transmise online sau depuse direct la Agentiile Judetene de Plati si Inspectie Sociala.
Sursa: Camelia Tocaci