![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Un varf de 6.248 metri si un perete de stanca si gheata de aproximativ 1.000 metri, aceasta este in cifre cea mai recenta aventura in care alpinistul baimarean Cosmin Andron va pleca peste cateva zile. Dincolo de aceste cifre exista insa numeroase necunoscute in legatura cu varful pe care baimareanul, impreuna cu partenera sa de escalada, Cristina Pogacean, spera sa ajunga. Gandharva Chuli este piscul care pana acum nu a mai fost escaladat de nimeni si pe care, daca totul merge bine, Cosmin Andron spera sa puna piciorul in luna mai.
Plecarea in expeditie va avea loc sambata, 13 aprilie. Atunci, Cosmin Andron impreuna cu Cristina Pogacean vor porni spre Himalaya acolo unde vor incerca sa realizeze o premiera mondiala. Cei doi si-au propus deschiderea unui traseu tehnic pe peretele sud-vestic al masivului Gandharva Chuli, din masivul nepalez Annapurna. Potrivit informatiilor primite de la autoritatile din Nepal, nimeni nu a mai incercat pana in acest moment sa urce pe acest munte.
Expeditia va dura aproximativ o luna, iar in prima parte a ei, pana in 28 aprilie, cei doi alpinisti vor ghida un grup de alpinisti intr-o ascensiune pe varful Tharpu Chuli – 5.663 metri. Din 29 aprilie, cei doi vor incepe pregatirile pentru escaladarea varfului, iar instalarea taberei de baza este planificata pentru 30 aprilie. Daca vremea va fi prielnica, ascensiunea va incepe in 3 mai. „Noi avem un plan destul de bine pus la punct pana in preziua ajungerii in tabara de baza. De acolo-incolo, evident ca totul este o combinatie in proportii destul de necunoscute de noroc, pricepere si conditii meteo”, a spus cu sinceritate Cosmin Andron.
Aventura pentru aceasta expeditie a inceput in urma cu un an. De atunci, Cosmin Andron planuieste totul in cele mai mici amanunte. In plus, a fost nevoie de o pregatire fizica draconica pentru a putea face fata conditiilor vitrege de pe munte. Daca pentru altii planificarea unei asemenea incercari ar insemna doar bataie de cap, baimareanul recunoaste ca astfel a reusit sa amplifice satisfactia expeditiei.
„Procesul de a ajunge pe varf, inclusiv de a gasi obiectivul, finantare, de a gasi drumul pe harta – la tine in dormitor, la lumina becului – de a pregati un an lista de echipamente, coechipierii, tot acest proces este un fel de project management care mie imi da o foarte mare satisfactie”, a declarat Cosmin Andron.
Cosmin Andron are 37 ani si practica alpinismul din 1989. Este doctor in filosofie al Universitatii din Londra, unde a fost si profesor in perioada 2000-2004. Intre 2004 si 2008 a deschis mai multe trasee de escalada si aventura in diverse zone ale Chinei cu precadere in zona Jiu Long (Guangdong), iar dupa 2008 parcurge sau deschide cateva trasee de mixt in maniera solo in Carpati. In 2010 a parcurs solo traseul Cassin Ridge de pe Denali (6194 m) in Alaska. In toamna anului 2011 incearca, impreuna cu Cristina Pogacean (RO) si W. Yip (UK), deschiderea unui traseu in premiera mondiala, in stil alpin, pe peretele sud-vestic al Shishapangma (8013m), echipa ajungand pana la 7200 de metri de unde sunt nevoiti sa se retraga.
Cristina Pogacean, partenera lui din aceasta expeditie, are 28 ani si a inceput sa practice alpinismul in 2004. Este de profesie inginer de instalatii in constructii civile. A participat la numeroase competitii de escalada sportiva, escalada pe gheata si dry-tooling, reusind sa obtina in jur de 20 premii. In 2011 a obtinut locul sase la Campionatul Mondial de Escalada pe Gheata, la proba de viteza.
Sursa: Andrei Gherghel