Vezi FOTO
Alpinistul maramuresean Gabriel Motica si-a mai trecut o performanta in dreptul numelui sau. El a reusit ascensiunea impresionantului munte Civetta, ajungand la cota 3.220 m dupa un parcurs deloc simplu. Varful Civetta, unul dintre simbolurile Dolomitilor, a reusit sa il impresioneze pe Gabriel Motica prin spectaculozitatea peisajelor. De altfel, muntele nu poate trece neobservat in Valea Agordino, din nordul Italiei.
Alpinistul maramuresean si-a propus de mai mult timp sa escaladeze Civetta, iar acum se poate lauda ca si-a mai implinit un vis. Ascensiunea varfului a facut-o in 10 iulie 2008, pe versantul estic – traseul Alleghesi.
Pana in acest moment Gabriel Motica are un palmares bogat de ascensiuni montane in Alpi: 15 varfuri de peste 4.000 m, dintre care Mont Blanc, Monte Rosa, Matterhorn, precum si a nenumarate varfuri tehnice de peste 3.000 m, majoritatea din Dolomiti. Experienta dobandita in toate aceste infruntari cu muntele, i-a fost de folos pe Civetta, culmea unei creste lungi, care intalneste de-a lungul ei mai multe varfuri mici, la sud-vest Piccolo Civetta, la nord-est Punta Tissi (2992 m) si Punta Civetta (2920 m).
Muntele Civetta (3.220 m) situat in Dolomiti, in provincia Belluno din nordul Italiei, este considerat ca fiind unul dintre cei mai salbatici munti din Dolomiti, in mare parte datorita imensitatii fetei sale nord-vestice, un perete vertical impresionant, inalt de peste 1.000 m.
Ascensiunea se poate face pe trei trasee diferite. Maramureseanul Gabriel Motica a explicat ca unul dintre ele este Sentiero Tivan, traseul pe care s-a facut prima ascensiune, un traseu marcat, cu cabluri si cu portiuni usoare de catarare si cu pericol de caderi de pietre. In prezent, acest traseu e folosit in special pentru coborare. Cel mai cunoscut si cel mai des utilizat este Via ferrata Alleghesi, un traseu utilat cu cabluri, deloc usor de parcurs, pe care l-a parcurs si alpinistul din Maramures. Un alt traseu este Via ferrata Tissi, mai dificil care pleaca dinspre sud catre platoul cu Refugiul Torrani.
Gabriel Motica a spus ca ”fata nord-vestica a Civettei este probabil cel mai mare perete de stanca a Dolomitilor, cu o inaltime de peste 1.000 m si o lungime de 3 km”.
Prima ascensiune a Varfului Civetta a fost facuta de catre Simeone di Silvestro in 1855, pe ruta Tivan. In 31 mai 1867, el a urcat din nou pe Civetta impreuna cu englezul Francis Ford Tuckett si cu ghizii acestuia, elvetienii Melchior si Jakob Anderegg. Gustav Lettenbauer si Emil Solleder au urcat in 1925, aceasta fiind considerata prima ascensiune a gradului VI conform UIAA, in Alpi.
Sursa: M.M.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult