Baimarenii au avut ocazia sa afle de la alpinistul baimarean Cosmin Andron ce inseamna sa participi la o expeditie pe un varf de peste 8.000 metri inaltime. Sprijinit de o serie de fotografii realizate in cursul anevoioasei incursiuni in masivul Himalaya, sportivul le-a impartasit curiosilor care au umplut sala de conferinte a Bibliotecii Judeteane „Petre Dulfu” cum poti sa dormi la peste 7.000 metri altitudine pe o „etajera” de gheata de doar 20 centimetri latime, cum e sa coordonezi o echipa de 30 de oameni care nu au vazut in viata lor zapada sau gheata si ce senzatii incerci in timp ce escaladezi multele iar avalansele se pravalesc pe langa tine.
Un proiect mamut, care la inceput parea aproape imposibil de realizat, asa descrie Cosmin Andron expeditia care viza escaladarea Varfului Shishapangma (8.027 metri) si pe care a organizat-o in perioada septembrie-octombrie, anul acesta. Cu pretul aportului financiar al celui mai bogat om din China, baimareanul impreuna cu partenerii sai au luat aceasta expeditie 20 de studenti chinezi, o echipa de filmare care nu au fost mai fost pe munte nici macar pentru a face un gratar, precum si o alpinista din China, care, conform CV-ului, parea ca e capabila sa duca la bun sfarsit aceasta aventura.
Dintre toti, studentii s-au descurcat cel mai bine, cursurile de alpinism tinute la 5.600 metri altitudine fiind un adevarat succes. Probleme au fost insa cu echipa de filmare, care, conform lui Cosmin Andron „nu vazuse gheata decat in wisky”, pana in acel moment. Nici alpinista din China nu le-a facut viata usoara. Ea s-a ratacit pe un traseu dintre doua tabere, fiind cautata timp de trei zile. Dupa aceasta intamplare au decis sa o trimita in tabara de baza si de acolo catre casa.
Trecand peste toate problemele, in dimineata zilei de 2 octombrie, Cosmin Andron, impreuna cu Cristina Pogacean si cu Waiwah Yip au inceput ascensiunea catre Varful Shishapangma. Norocul lor nu a fost insa de partea lor pentru ca, in momentul in care soarele a iesit, fiind vorba de peretele sudic al muntelui, valuri de zapada si bucati de gheata au inceput sa cada de peste tot. Soarele a continuat sa fie o problema, intrucat alpinistii erau echipati ca sa reziste la frig, in timp ce temperatura era de 25 grade Celsius. Au continuat totusi escalada, insa, dupa doua zile de lupta cu muntele, au hotarat sa renunte, deoarece vremea urma sa se schimbe in rau, iar cei trei au ramas fara cort si fara o coarda, dupa unul dintre ei le-a scapat in momentul in care incerca sa le stranga.
Continuarea ascensiunii ar fi insemnat un risc, , mai ales ca traseul pe care urcau era unul nou, iar alpinistii escaladau fara sisteme de protectie. In ciuda retragerii, Cosmin Andron s-a declarat multumit de expeditie si deja are un plan bine conturat pentru anul care vine. Pana atunci insa, imediat dupa prezentarea de la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu”, baimareanul a plecat catre Chamonix, unde va ramane pana in 22 decembrie.
Cosmin Andron practica alpinismul din 1989. Primele catarari le-a facut pe Creasta Cocosului, folosind un echipament improvizat, pe care si l-a confectionat acasa. A absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca si este doctor in filosofie, diploma fiind obtinuta la Universitatea din Londra.
Sursa: Andrei Gherghel