Cine e Riccardo Cassin? Un mare om, un mare alpinist, un mit pentru mii de iubitori ai alpinismului din intreaga lume. Asa este si pentru mine, mi-a inspirat viata alpina, mi-a calauzit profesia, viitorul. In urma cu 30 de ani, visam la performantele lui si adormeam seara cu extraordinarele povestiri din timpul marilor ascensiuni, atat ale lui Cassin, cat si ale altor contemporani de-ai lui. Visam sa-l cunosc intr-o zi. Si am reusit…
In 2 ianuarie, Riccardo Cassin a implinit 100 de ani, iar lumea montana i-a pregatit onoruri si trofee. Muntele a reprezentat si reprezinta pentru Cassin marea dragoste. Muntii i-au dau importante invataturi si emotii in viata. Pur si simplu iubeste jocul luminilor, al umbrelor, al aerului si al soarelui.
Ce au insemnat atatia ani de alpinism neintrerupt pentru Cassin? Asteptari, crezuri, perspective, placeri, dorinte…
Am avut onoarea si stima sa-l cunosc in 2008. A avut puterea sa ne dea si noua romanilor un zambet si un autograf!
Multe dintre traseele facute de el in premiera in anii `30, sunt, chiar si in zilele noastre si cu echipamentele actuale care fac escaladarea mai rapida si mai sigura, teste greu de trecut pentru cei care practica acest sport.
Alpinistul Riccardo Cassin este inseparabil de omul Riccardo Cassin. Hotararea sa, spiritul sau de sacrificiu, forta si curajul unui om care escaladeaza muntii sunt principii care il ghideaza in viata de zi cu zi.
Am avut marea onoare de a-l vizita si de a afla o mica parte din istoria sa. Putini sunt cei care, facand parte din lumea alpinismului, nu au auzit vreodata de marele om Riccardo Cassin. De numele lui se leaga multe aventuri, amintiri si evenimente care au scris istoria in acest sport fascinant.
Nascut la Savorgnano di San Vito al Tagliamento in 2 ianuarie 1909, el s-a mutat de tanar, dupa moartea tatalui sau, la Lecco, in cautarea unei slujbe. Dragostea sa pentru munte tot aici a inceput, cu primele excursii alaturi de prieteni, pe muntele ce incoroneaza orasul Lecco, Resegone.
A inceput primele escaladari pe Muntele Grignetta, mai intai pe trasee usoare, iar apoi pe trasee absolut noi, neatinse. Fiecare clipa libera i-a dedicat-o dedicata muntelui – “marele invatator al vietii”.
Pentru un tanar atat de hotarat si de puternic, spatiul montan din zona in care s-a stabilit nu a mai fost suficient, astfel incat Cassin a plecat in explorarea altora, ajungand pentru prima oara in Dolomiti. Acolo, Cassin a repetat la inceput traseele unor “monstri sacri” ai alpinismului acelor vremuri, dar curand a inceput sa se catere pe trasee noi, neexplorate. In anul 1934, a escaladat, cu Vitali si Pozzi, peretele de sud-est al Piccolissima Lavaredo, anul urmator fiind un an al capodoperelor absolute. Apoi, a escaladat cu Ratti, muchia expusa si foarte atractiva de sud-est a Torre Trieste.
Cassin nu a fost satisfacut de aceste mari aventuri, mai ales dupa ce a aflat ca o echipa de alpinisti germani a incercat escaladarea peretelui nordic al Cima Ouest Lavaredo. Cassin, impreuna cu prietenul sau Ratti, s-a grabit sa participe la aceasta intrecere, care i-a facut invingatori. Cei doi au stat insa 60 de ore pe perete si au fost nevoiti sa faca fata unor dificultati tehnice extreme, mai ales ca echipamentul lor a cedat.
In 1937, a facut prima ascensiune a peretelui de nord-vest al Pizzo Badile impreuna cu Gino Esposito, Mario Molteni, Vittorio Ratti si Giusepe Valsechi, iar un an mai tarziu a realizat o alta premiera escaladand peretele nordic al Punta Walker.
Anul 1939 i-a adus lui Cassin doua ascensiuni in premiera – Golem, fata estica, cu alpinistul Pierino Cattaneo – si peretele nordic Guglia di Leschaux, cu amicul sau Ugo Tizzoni.
Activitatea montana a lui Riccardo Cassin a fost intrerupta de cel de-al doilea razboi mondial, eveniment care l-a condus in prima linie pentru a-si apara tara.
In 1958 i-a fost incredintata conducerea celei de-a doua expeditii italienesti in Karakorum. Tinta expeditiei era varful Gasherbrum IV, colosul de aproape 8.000 metri, neatins inca de nimeni. Impreuna cu Walter Bonatti, Bepi de Francesh, Toni Gobbi, Fosco Maraini, Carlo Mauri, Giusepe Oberto si Donato Zeni, Cassin a facut prima ascensiune absoluta a varfului Gasherbrum IV.
Cassin a cucerit varf dupa varf, urcand tot mai sus si mai sus. A ajuns din Himalaya in Alaska, din Caucaz in Anzi, unde a condus o expeditie pe Muntele Jirishanca de 6.126 m. Singurul incident care i-a lasat un gust amar a fost excluderea lui din echipa italiana ce avea sa cucereasca K2, al doilea cel mai inalt munte din lume, in 1952.
Noua ani mai tarziu, Cassin a deschis un nou traseu spre varful Muntelui McKinley in Alaska, cel mai inalt varf din America si a primit o telegrama de felicitare de la presedintele SUA, John F. Kennedy.
El si-a continuat ascensiunile de-a lungul timpului, chiar si la 78 de ani, cand a refacut traseul pe Pizzo Badile, la 50 de ani de la prima ascensiune.
Riccardo Cassin a facut de-a lungul carierei sale aproximativ 2.500 de ascensiuni, dintre care 100 premiere absolute si nu a coborat niciodata de pe un munte fara sa atinga varful. Intotdeauna a adus toti coechipierii acasa si nu a pierdut niciodata un partener de coarda. A escaladat munti din Italia, Elvetia, Franta, Austria, Spania, Iugoslavia, Scotia, Caucaz, Alaska, Pakistan, Nepal si Japonia.
Este presedintele onorific al Clubului Alpin Italian (CAI), sectia Lecco, academician al CAI, membru onorific al cluburilor alpine din Italia, Franta, SUA, Spania, Elvetia. A fost premiat cu patru medalii de aur pentru valoarea sportiva, iar in 1971 i-a fost conferit titlul de Comandor al Republicii, pentru ca in 1976 sa fie declarat cetatean de onoare al orasului Lecco.
Un material de Gabriel Motica, managerul firmei Maramont Baia Mare, cu suportul familiei Cassin si al firmei Cassin srl
Sursa: Gabriel Motica
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult