Viata oamenilor de pe o strada din Borsa a fost data peste cap, dupa ce Dealul Arsita a luat-o la vale. Autoritatile locale au informat imediat Comisia Judeteana pentru Situatii de Urgenta de teama ca situatia sa nu se inrautateasca, la fel cum s-a intamplat in urma cu un an, cand intr-o alta zona a orasului s-a produs o alunecare de teren pe 30 de hectare. S-a ajuns chiar si la evacuarea unei persoane, o batrana in varsta de 92 de ani, care toata viata si-a trait-o in casuta amenintata sa fie inghitita de pamant. Batrana Nuta Timis se roaga sa poata muri in casa in care a trait toata viata (c) eMM.ro
Prefectul Gyongyike Bondi a declarat ca fenomenul este monitorizat in permanenta, iar tarusii „martori” amplasati pe deal, pentru urmarirea evolutiei alunecarii terenului, s-au inclinat fata de ziua de sambata, 8 martie, cu 10 cm. Alunecarea de teren de pe dealul Arsita are o lungime de aproximativ 300 metri si o latime de 200 metri. Locuinta care se afla in pericol este situata la aproximativ 10 metri de alunecarea de teren, fiind o casuta din lemn cat o camaruta.
Primarul Remus Stetoco a declarat ca „din pacate, nu se poate face absolut nimic pentru a opri alunecarea dealului. In acest moment, in ajutorul nostru a venit tocmai timpul frumos, astfel ca alunecarea s-a oprit undeva la un metru de gospodaria unei localnice in varsta de 92 de ani. Pentru a rezolva intr-o oarecare masura alunecarea ar fi nevoie de foarte multi bani. Tocmai de aceea, daca alunecarea nu se opreste ar fi mult mai ieftin sa stramutam gospodariile afectate”.
De altfel, in acest moment sunt in pericol iminent doua case si doua anexe gospodaresti, dar in cazul in care nu se va opri alunecarea ar mai putea fi afectate inca 5-6 gospodarii. Nuta Timis, batrana de 92 de ani, a fost singura persoana evacuata. Ea a acceptat cu greu sa isi paraseasca micuta casa si doar noaptea a dormit la fiul ei, pentru ca in timpul zilei s-a intors acasa, sperand ca aceasta sa nu fie inghitita de dealul Arsita. „Nu pot sa imi parasesc casa in care am trait toata viata. Mi-as dori tare mult sa mor aici. Aici am trait toate bucuriile, toate tristetile. Ma rog la Dumnezeu sa se opreasca dealul asta ca sa nu mi se distruga gospodaria”, a spus, cu lacrimi in ochi, batrana.
Fiul femeii, Vasile Timis, a spus ca si-a facut griji pentru mama lui si a incercat sa o tina langa el. „Sa auziti noaptea cum pocneste dealul! Parca esti intr-un film de groaza. Nu stim daca vom mai putea trai in zona asta.”
La locul alunecarii s-a deplasat primarul orasului Remus Stetco, insotit de consilierul local Gheorghe Apostol, de seful Protectiei Civile Borsa, precum si de un echipaj al ISU Maramures, statia Borsa, insa prea multe nu se pot face. Oamenii si-au pierdut speranta, mai ales ca probleme au fost si anul trecut, la alunecarile de teren masive din luna februarie 2007. Administratia publica locala a precizat ca banii pentru efectuarea de lucrari in zona afectata au fost alocati doar la mijlocul lunii decembrie 2007, cand guvernul a virat in conturi peste 25 de miliarde de lei vechi.. „Intr-un timp atat de scurt nu am putut organiza nici macar licitatia!”, a declarat primarul din Borsa, Remus Stetco. Prin urmare, in prima zi a anului 2008, fondurile au fost retrase, iar acum alesii trebuie sa reia demersurile ca sa obtina bani.
Citeste si:
O alunecare de teren la Borsa a dus la evacuarea unei case
Sursa: Vasile Dale