Pana luni la orele amiezii s-au semnalat situatii de risc in localitatile Dumbravita, Rus, Carbunar, Somcuta Mare, Sacalaseni, Coas si Ruscova. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures au intrat in stare de veghe, mai ales ca pentru urmatoarele 24 de ore sunt anuntate ploi in cantitati insemnate.
Case in pericol sa fie distruse la Rus
Cele mai grave alunecari de teren s-au produs in satele Rus si Carbunar, unde a fost afectata o suprafata de aproape trei hectare. La Rus, mai multe gospodarii sunt in pericol dupa ce o alunecare mai veche s-a reactivat. ”Avem o casa si o anexa lovite, dar daca fenomenul va continua alte doua gospodarii risca sa fie distruse”, a declarat primarul Alexandru Trif.
Autoritatile locale au precizat ca se incearca devierea apelor pluviale pentru a opri alunecarea. Daca interventia nu va avea succes se va da dispozitie pentru evacuarea oamenilor din case. Veronica Cadar, unul dintre proprietarii afectati, a declarat ca nu a dormit toata noaptea de frica sa nu cada casa peste ea. ”Am simtit ca impinge ceva casa. Am muncit toata ziua sa aruncam pamantul de langa casa, dar acesta tot venea.”
Primarul comunei Dumbravita, de care apartine zona afectata, a spus ca trebuie facute lucrari de drenaj pentru eliminarea pericolului. Situatia va fi prezentata in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, dupa cum a precizat colonelul Dorel Trif, din cadrul ISU Maramures, care a fost chemat in teren ca sa evalueze pagubele.
Gospodarii fara apa si gaz la Carbunar
Alunecari de teren grave s-au semnalat si in Carbunar, unde s-au pornit la vale 0,5 hectare de teren si au afectat o portiune dintr-un drum lateral al satului. Reteaua de apa s-a rupt, iar cele de gaz si energie electrica erau la un pas sa cedeze. Ca sa elimine orice risc, autoritatile au decis sa intrerupa furnizarea alimentarii cu gaz.
”Drumul s-a rupt chiar peste conducta de gaz si peste cea de apa potabila”, a explicat Alexandru Trif. Primarul a precizat ca se lucreaza la devierea apelor si la oprirea alunecarii, pentru ca altfel 20 de gospodarii vor ramane fara utilitati. ”Supraveghem zona si incercam sa remediem rapid ce se poate. Situatia este destul de grava. Va fi nevoie de lucrari mari pentru stabilizarea zonelor afectate de alunecari si de ridicarea unor ziduri de sprijin.”
Cele mai mari alunecari de teren din ultimii opt ani
Tot in Dumbravita, este in pericol bazinul de apa care alimenteaza intreaga comuna. Acesta se afla la circa 50 de metri de drumul principal, iar o eventuala distrugere a lui ar provoca daune enorme. Alunecarea s-a oprit la aproximativ doi metri de putul central de captare a apei potabile. Deocamdata, zona este monitorizata, iar daca va fi nevoie se va interveni de urgenta deoarece s-au investit milioane de euro in aductiune.
”Trebuie sa facem proiecte mari. Acum putem doar sa intervenim de urgenta, ca sa limitam pagubele.” Primarul localitatii, Alexandru Trif, a declarat ca sunt cele mai mari alunecari de teren din ultimii opt ani.
Drumuri surpate ori blocate de mormane de pamant
Probleme au aparut si pe drumul judetean care face legatura intre localitatile Coas si Copalnic Manastur. Acesta s-a surpat pe o portiune de 15 metri liniari, fara ca traficul sa fi fost perturbat. Autoritatile au pus panouri de avertizare in zona.
Si intre Ruscova si Repedea, circulatia a fost afectata, dupa ce in zona catunului Oblaz a avut loc o alunecare care a blocat DJ 187. Pe partea stanga a drumului nu s-a mai putut circula dupa ce mormane de pamant au acoperit carosabilul pe o lungime de aproximativ 1015 metri.
Circulatia a fost reluata la aproximativ patru ore de la incident, in jurul orei 3 dimineata, dupa ce utilajele celor de la Drumuri si Poduri Maramures au reusit sa indeparteze de pe soseaua resturile de copaci si pamant.
Sursa: Vasile Dale