Sistemul de coplata, prin care se va plati o parte din contravaloarea serviciilor medicale, va intra in vigoare, cel mai devreme, de la 1 ianuarie 2011, sustine presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Maramures, Alexandru Deac. Intrarea in vigoare a acestui proiect a fost amanata de mai multe ori, ultima data comunicata fiind 1 iulie 2010.
Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Maramures, Alexandru Deac, a declarat in direct la televiziunea eMaramures ca sistemul de coplata nu va intra in vigoare de la 1 iulie, asa cum se anuntase initial, ci de la 1 ianuarie 2011 cel mai devreme.
“Va spun sigur ca nu intra in vigoare coplata de la 1 iulie. Sunt informatii de ultima ora. Acest sistem va fi implementat doar dupa ce specialistii vor stabili, tinandu-se cont si de normele europene si de particularitatile de la noi din tara, categoriile exceptate de la coplata, pachetul minimal… Dupa aceea, proiectul legislativ trebuie avizat de catre Parlament, iar coplata va intra in vigoare cel mai devreme in 1 ianuarie 2011”, a declarat Deac.
In Romania, sistemul de coplata a fost propus inca din anul 2009, atunci stabilindu-se criteriile de functionare, insa introducerea platii partiale a contravalorii serviciilor medicale a fost anulata.
In acest an, dupa propunerea de introducere a tichetelor de sanatate si dupa ce Ministerul Sanatatii a anuntat ca sistemul de coplata este impus de catre Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala, proiectul s-a reluat si s-a avansat ca va intra in vigoare in 1 martie 2010. A urmat o noua amanare, iar apoi Ministerul Sanatatii a anuntat o alta data la care va porni acest sistem: 1 iulie 2010.
Specialistii care au contestat proiectului au militat pentru redefinirea categoriilor care sunt exceptate de la coplata si au subliniat faptul ca pachetul minimal nu acopera nevoile minime de sanatate.
De exemplu, s-a cerut exceptarea coplatii pentru pacientii care sufera de afectiuni mentale, motivandu-se ca tratamentul pentru un om care sufera de afectiuni psihice costa peste 1.500 de lei pe luna. In cazul in care medicatia ar fi sistata, din cauza lipsei banilor, cea mai mare parte a pacientilor intretinandu-se doar din ajutorul de stat, starea lor de sanatate s-ar agrava, putandu-se ajunge chiar la sinucideri.
Sursa: Catalin Vischi