Guvernul a amanat data pana la care finantarea programelor de sanatate este transferata in responsabilitatea CNAS, termen care expira in august, argumentul fiind ca, altfel, ar aparea disfunctionalitati majore in accesul bolnavilor la servicii medicale, cu consecinte inclusiv „mediatice si politice”. Termenul a fost amanat prin ordonanta aprobata in sedinta de azi, 23 iulie, a Guvernului.
In proiectul redactat de catre Ministerul Sanatatii a fost propus ca acest termen, care expira la 1 august, sa fie amanat pana la 1 ianuarie 2015, deoarece procesul descentralizarii serviciilor de sanatate nu a fost finalizat. In prezent, activitatile din programele nationale de sanatate sunt finantate din bugetul Ministerului Sanatatii, atat din bugetul de stat, cat si din veniturile proprii, pentru programele nationale de sanatate publica, respectiv din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, pentru programele nationale de sanatate curative.
Astfel, derularea propriu-zisa a fiecarui program este in responsabilitatea manageriala, administrativa si financiara a institutiei din bugetul careia este asigurata finantarea. In conditiile in care, pentru acest an, a fost planificata trecerea activitatilor de la structurile deconcentrate ale Ministerului Sanatatii (directiile de sanatate publica) catre consiliile judetene si pentru continuarea activitatilor specifice programelor nationale de sanatate publica, la inceputul anului a fost decis transferul implementarii si finantarii acestora in responsabilitatea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) incepand cu 1 august 2014, cu pastrarea rolului ministerului in domeniul reglementarii si controlului acestora.
Ministerul de resort a propus insa acum ca acest termen sa fie amanat pana anul viitor, explicand ca procesul descentralizarii serviciilor de sanatate nu a fost finalizat, fapt care nu permite asigurarea resurselor umane la nivelul structurilor administrative din subordinea CNAS, necesare pentru preluarea implementarii, coordonarii, monitorizarii si evaluarii programelor nationale de sanatate publica.
Ministerul mai arata, in nota de fundamentare a ordonantei, ca efectuarea acestui transfer in timpul exercitiului bugetar al anului curent ar putea genera disfunctionalitati majore in asigurarea unui mecanism financiar functional care sa inchida obligatiile de plata inregistrate si sa asigure fondurile necesare finantarii programelor transferate.
In nota de fundamentare a ordonantei se mai afirma insa ca timpul insuficient pentru elaborarea si aplicarea unor noi hotarari ale Guvernului si a normelor tehnice subsecvente, precum si pentru incheierea unor noi contracte de finantare a programelor nationale de sanatate cu toti funizorii de servicii medicale implicati in derularea acestora ar putea conduce la disfunctionalitati majore in asigurarea accesului bolnavilor la serviciile medicale preventive si curative, cu consecinte nu doar medicale si sociale, dar si „mediatice si politice”.
Sursa: Mediafax