Amanarea, pana in 2010, a introducerii tichetelor de vacanta in sectorul bugetar se numara printre masurile ce ar putea fi adoptate in contextul ajustarilor asumate prin acordul incheiat cu Fondul Monetar International pentru reducerea cheltuielilor bugetare, a declarat ministrul Turismului, Elena Udrea.
”La nivelul Guvernului au avut loc discutii in legatura cu masurile care pot fi intreprinse, in contextul ajustarilor asumate prin acordul incheiat cu Fondul Monetar International, pentru reducerea cheltuielilor bugetare. S-a vorbit si despre posibilitatea amanarii, pana in 2010, a introducerii tichetelor de vacanta in sectorul bugetar, dar nu exista inca o decizie in acest sens. Guvernul va hotari care dintre masurile de reducere a cheltuielilor bugetare vor fi puse in practica”, a afirmat Elena Udrea.
Interdictia ar putea fi aplicata autoritatilor si institutiilor publice a caror finantare se asigura integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale, din venituri proprii si subventii acordate de la buget sau integral din venituri proprii.
In luna februarie, Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta privind acordarea tichetelor de vacanta, obiectivul declarat al Ministerului Turismului fiind sprijinirea acestui sector. De aceste tichete vor putea beneficia angajatii din institutiile bugetare, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii, regiile autonome, societatile comerciale la care statul este actionar unic sau actionar majoritar, societatile si companiile nationale care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca.
Tichetele de vacanta sunt bilete de valoare, integral suportate de angajator, iar nivelul maxim acordat salariatilor sub forma de tichete de vacanta este contravaloarea a sase salarii de baza minim brute pe tara garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal.
Tichetele de vacanta au termen de valabilitate de un an de la data emiterii, valorile nominale permise fiind de 10, 20, 30, 40, 50 lei. Contravaloarea tichetelor de vacanta nu se ia in calcul la stabilirea venitului salarial.
Totodata, ordonanta de urgenta prevede ca angajatorul si organizatiile sindicale sau reprezentantii salariatilor stabilesc de comun acord unitatea emitenta a tichetelor de vacanta cu care vor contracta prestarea serviciilor de acest tip.
Sursa: Agerpres