Excelența Sa, Andrei Grinkevich, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în România a fost prezent miercuri, 21 martie, în Maramureș, unde a avut o întâlnire cu reprezentanții județului, ai autorității locale băimărene, dar și cu mediul de afaceri. În cabinetul președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, ambasadorul Republicii Belarus și-a prezentat intențiile de a contribui la înfrățirea județului cu o regiune din țara pe care o reprezintă. Alături de șeful administrației județene s-au aflat și prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan, dar și primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș și directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare, Teodor Ardelean.
Președintele Consiliului Județean a subliniat faptul că, interesul Excelenței Sale, Andrei Grinkevich, privind dezvoltarea unor relații economice între România și Belarus este întărit și de executivul instituției județene. ”Eforturile Consiliului Județean Maramureș se îndreaptă tocmai în această direcție, respectiv de a atrage investitori și de a-i motiva să desfășoare activități economice în județul nostru”, a precizat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
Andrei Grinkevich, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în România a precizat faptul că se află la a doua vizită în Maramureș, prima fiind în vara anului trecut, în urma unei vizite organizate și coordonate de Ministerul Afacerilor Externe. ”Am observat foarte multe lucruri frumoase aici, în Maramureș și sunt dispus să inițiez, să asist și să dezvolt relațiile județului cu Belarus, atât din punct de vedere economic, cât și cultural, turistic, în domeniul educației, sănătății etc. Dacă ar fi să spun câteva cuvinte despre Republica Belarus, aș spune că reușim să asigurăm, din agricultură, tot necesarul populației. În Belarus producem camioane, autobuze, troleibuze și pot spune că cel puțin zece orașe mari din România folosesc autobuze realizate de noi. Avem o piața internă foarte bună și pentru producția de echipamente de bucătărie, dar și în domeniul IT. În urmă cu doi ani de zile am construit propriul satelit pe care l-am lansat în spațiu. În ceea ce privește educația, pot spune că și Statele Unite ale Americii recunosc diplomele emise de universitățile din Republica Belarus. Avem 53 de universități la nivel național și școlarizăm, anual, aproximativ 15.000 de studenți străini din mai mult de 40 de state. Avem un domeniu medical foarte bine dezvoltat și sofisticat, mai ales în domeniul chirurgiei și foarte mulți bolnavi vin din alte țări pentru serviciile noastre sanitare. Suntem pe locul patru sau cinci ca producători de unt și tot pe aceași scală ne situăm în ceea ce privește producția de lapte praf. Mai mult, suntem pe locul opt în lume la capitolul tehnologie optico-mecanică care poate fi folosită în mai multe domenii, din spațiu până în viața cotidiană. Am ținut să detailez toate acestea, pentru că România se află în clasamentul celor 10 țări cu care Belarus întreține cele mai bune relații de schimburi comerciale. În cursul anului trecut am avut o delegație de reprezentanți din județele României. Există colaborări cu 20 de muzee din România care lucrează cu 30 de muzee din Belarus, fiind semnate între ele diferite acorduri. Am venit în Maramureș pentru a vă propune un acord interregional între județ și o regiune din Republica Belarus, un oraș foarte mare din sud-vestul țării și doresc să inițiem primii pași în acest scop. Cele două regiuni ar trebui să discute toata gama de puncte de interes privind cooperarea, chiar și în domeniul turismului”, a declarat Excelența Sa, Andrei Grinkevich, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în România.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a întărit afirmațiile privind deschiderea județului pentru a încheia astfel de parteneriate sau înfrățiri. ”Azi am aflat lucruri noi despre Belarus și vreau să vă felicit pentru modul în care știți să vă promovați țara. Vom accepta, fără nicio ezitare, o colaborare cu o regiune din Belarus pe care ne-o recomandați și pot să vă spun că, în domeniul medical, și Maramureșul are o amprentă importantă la nivelul întregii țări. Suntem interesați de toate modurile în care putem coopera, dar cel mai mult ne dorim să întețim schimburile comerciale între zonele noastre, concomitent cu atragerea de investitori străini. Maramureșul ar putea fi poarta de intrare spre Uniunea Europeană, iar pentru noi, Belarus ar putea fi intrarea către țările din Est. Din punctul nostru de vedere, lucrurile se vor mișca foarte repede, vom pregăti întreaga documentație imediat ce vom avea o scrisoare de intenție din partea regiunii din Belarus”, a conchis șeful administrației județene.