Președintele Joe Biden a mulțumit României pentru ajutorul neprețuit pe care l-a oferit și continuă să îl ofere Ucrainei de la începutul invaziei rusești, a precizat luni ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, după ce a fost primit în Biroul Oval de liderul de la Casa Albă, context în care diplomatul român a pledat pentru creșterea prezenței militare americane în România, având în vedere faptul că Rusia este considerată principala amenințare la adresa securității europene.
Am fost deosebit de onorat să fiu primit de către Președinte Joe Biden la Casa Albă. I-am transmis Președintelui Statelor Unite mesajul Președintelui Klaus Iohannis, precum și dorința noastră de a întări parteneriatul trainic dintre România și SUA. Președintele Biden a mulțumit României pentru ajutorul neprețuit pe care l-a oferit și continuă să îl ofere Ucrainei de la începutul invaziei rusești.
România este cel mai puternic aliat al SUA în regiune, dar zona Mării Negre este în acest moment cel mai vulnerabil loc din tot spațiul NATO. Iar dacă Rusia este principala amenințare iminentă și directă la adresa noastră și a vecinilor noștri, răspunsul nu poate fi decât o prezență militară americană și mai robustă în regiune și, în mod special, în România.
Alianțele puternice și oamenii înzestrați cu speranță au schimbat și vor continua să schimbe lumea. Mai mult ca oricând, vremurile pe care le trăim reclamă o voce clară și fermă. Fără curajul și determinarea Președintelui Biden, poate că NATO nu ar fi fost atât de întărită și de unită cum este astăzi.
O istorie personală foarte convingătoare – așa s-ar putea intitula relația președintelui Biden cu România. Ca senator, a rememorat șeful guvernului federal american, a militat pentru integrarea României în NATO, experiență care l-a încurajat să creadă în destinul României. Am evocat totodată împreună vizitele pe care le-a întreprins la București ca vicepreședinte, precum și recentă călătorie a Primei Doamne a SUA în România, care a ascultat istoriile zguduitoare ale unora dintre cei peste 1,3 milioane de ucraineni fugiți din calea războiului barbar și ajunși la noi în țară”, a scris Muraru, pe Facebook.
(w620) Joe Biden
Andrei Muraru a fost consilier prezidențial la Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, iar din 2021 este abasadorul României în SUA.
Născut în 1982, este absolvent al Facultății de Istorie (2005), licențiat al programului de master „Românii și Europa” (2007) și doctor în Istorie (2011) al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (sursa – presidency.ro).
A lucrat în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare (2006), ocupând diferite poziții, de la expert-cercetător la președinte executiv (2012-2014). În perioada 2006-2009, a fost consilier la Cancelaria Primului-ministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României. A fost membru al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (2014). În intervalul iulie-decembrie 2014, a fost consilier personal al președintelui Partidului Național Liberal, Klaus Iohannis.
Andrei Muraru este lector universitar în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană) şi cercetător ştiinţific III la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
A fost bursier la Aristotle University of Thessaloniki (Erasmus-Socrates, 2004-2005), New Europe College (2009-2010) şi United States Holocaust Memorial Museum (Washington DC, 2010-2011). A beneficiat, de asemenea, de o bursă doctorală finanţată prin programul POSDRU (2008-2011) A obținut recent o bursă postdoctorală la Yad Vashem – The International Institute for Holocaust Research pentru anul 2020.
Este autor al cărții Vișinescu, torționarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul, Polirom, 2017, coordonator al volumelor Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967), Polirom, 2008, Regele, comuniștii și Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I (împreună cu Alexandru Muraru), Polirom, 2017, Revoluția din 1989. Învinși și învingători (împreună cu Anneli Ute Gabanyi, Alexandru Muraru, Daniel Șandru), Polirom, 2020, şi coautor al volumului O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu, Polirom, 2008; ediţia a II-a, 2009; ediția a III-a, 2014.
A publicat, de asemenea, numeroase studii științifice și recenzii în reviste de specialitate. Andrei Muraru a participat la numeroase conferinţe internaţionale, a susținut prelegeri şi are frecvent contribuţii pe teme de istorie recentă.
A fost decorat de Regele Mihai pentru contribuția adusă la cunoașterea istoriei monarhiei din România cu medalia „Regele Mihai I pentru loialitate” (2008) și pentru activitatea în fruntea IICCMER cu Ordinul „Coroana României” în grad de Ofițer (2015).
În 2019, Andrei Muraru a fost decorat de Președintele Italiei, Sergio Mattarella, cu Grande Ufficiale Ordine al Merito della Repubblica Italiana.