Comisarii de mediu din judetul Maramures au descoperit o noua cale de acces construita ilegal in Parcul National Muntii Rodnei, la putin timp dupa ce s-a demarat o ancheta penala vizand construirea altor doua cai de acces in aria protejata. Noul drum descoperit de comisarii de mediu a fost amenajat de autoritatile din orasul maramuresean Borsa. Acestea au construit drumul in prelungirea traseului destinat telegondelei care urmeaza sa fie realizata in cadrul proiectului turistic din zona. Comisarii de mediu au amendat conducerea Primariei Borsa cu 100.000 de lei, adica 1 miliard de lei vechi.
Actiunea ”Buldozereala” pare sa fi luat amploare in Parcul National Muntii Rodnei. Dupa ce la inceputul saptamanii autoritatile maramuresene au semnalat construirea ilegala a doua drumuri de acces in zona naturala protejata, comisarii de mediu au descoperit o noua ilegalitate.
Primaria Borsa a bagat buldozerul in Parcul National Muntii Rodnei fara aviz
Comisarul Calin Crisan din cadrul Garzii de Mediu Maramures a declarat azi, 23 octombrie, ca la marginea Parcului National Muntii Rodnei a fost executata o cale de acces pe o lungime de 700 de metri.
Vinovate sunt autoritatile din orasul Borsa, care desi nu detineau in acest sens o autorizatie de mediu, au realizat drumul. Practic, este vorba despre o cale de acces care asigura legatura cu viitorul traseu al telegondolei pe care conducerea Primariei intentioneaza sa o amplaseze pentru acesul spre varf.
”Anchetam o noua cale de acces in interiorul Parcului National Muntii Rodnei. Numai ca spre deosebire de drumul din rezervatia stiintifica, aici scopul pentru care a fost construita calea e diferit. Autoritatile locale din Borsa au creat un drum de acces in lungul viitorului traseu al telegondelei care va fi amplasata in zona. Se lucreaza la amenajarea fundatiilor, a stalpilor, iar pentru a se ajunge la linia de telegondola a fost creata cu buldozerul o cale de acces in lungime de 700 de metri. E drept ca e la marginea Parcului National Muntii Rodnei, insa drumul a fost construit fara a exista vreo autorizatie de mediu”, a spus Calin Crisan.
Comisarii de mediu se tem ca drumul va fi invadat de turisti cu masini
Acesta a precizat ca a fost amendat chiar primarul localitatii, Remus Stetco. ”In conformitate cu legea, amenda este aplicata primarului. Proiectul trebuie dezbatut de autoritatile de mediu”, a spus Calin Crisan.
Comisarul de mediu este convins ca in cele din urma va fi acordat avizul de mediu, cu conditia ca autoritatile sa reconditioneze anumite suprafete de teren afectate prin executarea acestei lucrari. Numai ca exista riscul ca cetatenii sa nu inteleaga ca este vorba doar despre o instalatie pe cablu si vor invada pe teritoriul respectiv cu masinile, ceea ce va crea alte distrugeri.
”Eu cred ca drumul va ramane, e un pilon de intoarcere a unei instalatii pe cablu. Ramane de vazut daca lumea va constientiza ca e destinat doar acestei utilitati si nu accesului auto pentru ca se invecineaza cu un fond forestier unde avem capre negre, cocosi de munte, ierunci”, a afirmat Calin Crisan.
Ilegalitati depistate si in Parcul Natural Muntii Maramuresului
Nu numai in Parcul National Muntii Rodnei se petrec ilegalitati, ci si in alte parcuri naturale, cum este cazul celui din Muntii Maramuresului. Si aici o persoana fizica a intrat cu buldozerul, avand de gand sa exploateze masa lemnoasa.
”In Parcul Natural Muntii Maramuresului o persoana fizica posesoare de padure dupa cum a sustinut a bagat buldozerul pentru a exploata masa lemnoasa. Persoana in cauza are intr-adevar titluri de proprietate in zona, insa nu pentru zona respectiva unde a intervenit cu buldozerul. Cetateanul spune ca e in instanta pentru acea zona si ca va castiga. Totusi e vorba despre o zona de protectie integrala si nu cred ca s-ar fi acceptat buldozereala. Deocamdata, fiind in faza incipienta, s-au stopat lucrarile aici”, a explicat comisarul Calin Crisan.
CITESTE SI:
Sursa: Camelia Tocaci