Guvernul japonez se afla sub o presiune puternica, joi, cu aproximativ 24 de ore inainte de incheierea ultimatumului dat de gruparea Stat Islamic (SI), care ameninta sa execute doi ostatici niponi daca nu va primi o rascumparare de 200 de milioane de dolari.
Premierul Shinzo Abe si seful diplomatiei Fumio Kishida activeaza de marti toate canalele diplomatice (Turcia, Franta, Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Iran, Iordania etc) pentru a incerca sa obtina „eliberarea imediata” a japonezilor Haruna Yukawa si Kenji Goto, detinuti de jihadisti.
Marti a fost difuzata o inregistrare video in care SI isi afirma intentia de a ucide doi ostatici daca nu primeste suma ceruta in 72 de ore.
Abe, care se afla atunci in Orientul Mijlociu, unde a oferit un ajutor umanitar de 200 de milioane de dolari pentru populatia care a cazut victima avansarii SI in Siria si Irak, a jurat „sa nu cedeze in fata terorismului”.
Tokyo plateste pretul „pacifismului sau activ”, o dorinta din ce in ce mai afirmata de a juca un rol international in rezolvarea crizelor fara incalcarea interdictiei constitutionale de a recurge la ofensive militare.
Ceea ce vrea inainte de toate SI „este sa foloseasca aceasta ocazie pentru a atrage atentia lumii: gruparea arata astfel ca vede Japonia ca pe un membru al blocului condus de Statele Unite impotriva sa”, subliniaza Misa Kanaya, cercetatoare la institutul pentru Orientul Mijlociu.
Ultimatumul expira „vineri, la ora 14.50” (07.50 ora Romaniei), a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului nipon, Yoshihide Suga, care a adaugat joi ca Japonia „inca nu stie situatia exacta in care se afla ostaticii”, in lipsa unui contact, chiar si indirect, cu rapitorii.
Intr-o inregistrare video realizata in octombrie inainte de a intra in zona controlata de SI, jurnalistul japonez rapit Kenji Goto explica cum a plecat in cautarea lui Haruna Yukawa, fondatorul unei mici firme de securitate, care fusese capturat in august.
„Daca mi se intampla ceva, responsabilitatea este in totalitate a mea”, insista el in acest document.
Un ghid al lui Goto, care a vorbit miercuri la televiziunile japoneze, a primit misiunea de a-i contacta familia in cazul in care barbatul nu mai dadea niciun semn de viata mai mult de o saptamana, ceea ce s-a si intamplat de fapt.
Sotia jurnalistului independent, un barbat in varsta de aproximativ 40 de ani obisnuit cu zone ostile, a primit inca din noiembrie o serie de e-mailuri de la un asa-zis membru SI care ii cerea bani.
Intr-un schimb de mesaje pe Internet intre un jurnalist al postului public japonez NHK si un „purtator de cuvant al SI”, acesta din urma insista asupra faptului ca SI nu va face concesii, presand Guvernul sa accepte cererea sa, repetand ca „lupta nu este economica, ci psihologica”.
Purtatorul de cuvant al Guvernului japonez evita sistematic sa raspunda direct la intrebarea „va plati sau nu statul?”. „Pozitia noastra nu s-a schimbat, nu ne vom plia in fata amenintarilor teroriste”, se limiteaza el sa repete, sugerand astfel ca nu se va plati nicio rascumparare.
Pe de alta parte, premierul a ordonat miercuri sa „se mobilizeze toate mijloacele pentru salvarea celor doi barbati”, ceea ce pare contradictoriu, subliniaza presa.
Ministrul Apararii, Gen Nakatani, care se afla la Londra, a confirmat totusi ca Guvernul nipon este indemnat din exterior sa nu dea niciun ban SI, vorbind despre o „atitudine ferma” din partea omologului sau britanic, potrivit jurnalistilor.
Presa a afirmat ca Japonia a platit deja in trecut bani celor care au luat ostatici cetateni ai sai.
De aceasta data, avand in vedere suma mare si faptul ca cei doi barbati detinuti au intrat intr-o zona riscanta in deplina cunostinta de cauza, se poate presupune ca nu se va plati nimic, considera o parte dintre ziare.
„Japonia nu are alta optiune decat sa afirme sus si tare ca lupta impotriva terorismului”, transeaza Toshiyuki Shikata de la Universitatea din Tokyo.
Sursa: Mediafax