Tarile est-europene risca sa fie distruse complet din vina lor, deoarece Rusia nu poate accepta ca avioane si rachete sa fie lansate de pe teritoriile lor impotriva Rusiei, a declarat, luni, vicepresedintele Dumei, Vladimir Jirinovski. Liderul ultranationalist rus a declarat, luni, la postul de televiziune Rusia 24 TV, ca Polonia si statele baltice risca sa fie „sterse de pe fata pamantului” in contextul escaladarii conflictului din Ucraina, soarta Europei de Est fiind in mainile lui Vladimir Putin.
„Toate chestiunile legate de razboi si pace, in general, si in speciale cele referitoare la Ucraina vor fi rezolvate de o singura persoana, liderul Federatiei Ruse (…) Statele baltice si Polonia sunt condamnate. Vor fi sterse de pe fata pamantului. Nu va ramane nimic„, a afirmat presedintele Partidul Liberal-Democrat, considerat un apropiat al Kremlinului.
In ceea ce priveste apelul presedintelui polonez si al celorlalti lideri din Europa Centrala si de Est de consolidare a prezentei NATO in regiune, vicepresedintele Dumei (Camera Inferioara a Parlamentului rus) a precizat ca statele est-europene risca sa fie distruse complet.
„Desigur, nimic nu ameninta America, deoarece este departe, dar tarile est-europene risca sa fie distruse complet. Este vina lor, deoarece noi (Rusia – n.r.) nu poate accepta ca avioane si rachete sa fie lansate de pe teritoriile lor impotriva Rusiei. Trebuie sa le distrugem cu 30 de minute inainte de lansare„, a precizat Jirinovski.
Presedintele polonez, Bronislaw Komorowski, a pledat, la 22 iulie, pentru o consolidare a apararii colective in cadrul NATO la frontierele de est ale Aliantei Nord-Atlantice, in contextul crizei dintre Rusia si Ucraina.
„NATO trebuie sa revina la principiul garantarii efective a apararii colective a membrilor sai. Este necesar ca frontiera de est a Aliantei (Nord-Atlantice) sa fie consolidata”, a declarat Komorowski in prezenta omologilor sai din alte opt state din Europa Centrala si de Est, reuniti la Varsovia pentru a-si pune de acord pozitiile in perspectiva summitului NATO din septembrie, dar si asupra situatiei din Ucraina vecina.
„O prezenta a fortelor militare NATO in regiunea noastra – o prezenta continua, vizibila si adecvata situatiei – este necesar sa fie un element al acestui proces”, alaturi de „dezvoltarea infrastructurilor militare apartinand NATO” in aceasta regiune, a precizat el.
Inainte de a pleca la reuniunea de la Varsovia, presedintele Traia Basescu a declarat, pe Aeroportul Henri Coanda, ca prima prioritate a Romaniei la summitul NATO din tara Galilor consta in adoptarea de masuri concrete pe termen lung si echilibrarea geografica a resurselor militare ale Aliantei Nord-Atlantice pe teritoriul Uniunii Europene.
„In speta, nu am dori o diminuare a resurselor pentru flancul estic, in detrimentul resurselor alocate zonei nordice, tarile blatice si Polonia. Deci si Romania si Bulgaria ar trebui tratate cu atentie, avand in vedere in primul rand realitatile”, a precizat Traian Basescu.
La 5 august, seful statului a declarat, la B1 TV, ca Romania sustine „consolidarea flancului estic ca element de descurajare”.
Intrebat ce inseamna consolidarea flancului estic, seful statului a spus ca „poate insemna foarte multe”, dar „cel mai important lucru ar fi amplasarea logistii, depozite de munitii, de armanent pentru ca trupele vor veni imediat, nu trebuie sa doarma aici zi si noapte sa-mi creeze disconfort”.
In ceea ce priveste scutul antiracheta din Romania si Polonia, Rusia a sustinut in nenumarate randuri ca reprezinta o amenintare la adresa sa, in pofida asigurarilor primite de la Washington si NATO ca sistemele care vor fi amplasate in cele doua tari vizeaza o posibila amenintare venind din Orientul Mijlociu si in special din Iran.
Sursa: Mediafax