Rusia a amenintat ca va folosi ‘forta nucleara’ pentru a apara anexarea Crimeii si a avertizat ca ‘aceleasi conditii’ care au determinat-o sa recurga la actiuni militare in Ucraina exista si in cele trei state baltice membre ale NATO, se arata in notele intocmite de un oficial de la Washington ce a participat la o intalnire intre generali rusi si responsabili americani, consemneaza joi presa britanica.
Conform acestor note consultate de The Times, la respectiva intalnire ce ar fi avut loc luna trecuta in Germania, Moscova a amenintat cu un ‘spectru de raspunsuri, de la cele nucleare pana la cele fara caracter militar’ daca NATO isi disloca mai multe forte in Lituania, Letonia si Estonia. De asemenea, generalii rusi participanti la discutii au mentionat ca daca NATO furnizeaza arme Ucrainei, acest lucru va fi considerat la Moscova drept ‘o noua intruziune a NATO catre granitele Rusiei’ si drept urmare ‘poporul rus ar putea cere o reactie puternica’.
Potrivit notelor comentate si de publicatiile The Independent si Financial Times, generalii rusi au mai spus atunci ca ‘aceleasi conditii care au existat in Ucraina si au determinat Rusia sa treaca la actiune acolo’ sunt constatate de Moscova si in cele trei state baltice, care, la fel ca Ucraina, au pe teritoriul lor minoritati rusofone numeroase.
Totusi, documentele citate sugereaza ca Moscova intentioneaza sa evite infiltrarile de trupe si de armament, favorizand alte mijloace, pentru a nu da Aliantei Nord-Atlantice motive sa desfasoare la randul ei trupe. Insa daca NATO recurge la o astfel de masura, atunci aceasta organizatie ar fi considerata la Moscova drept ‘un potential co-agresor impotriva minoritatilor rusofone din statele baltice’, unde, conform aprecierii oficialului american ce a intocmit notele, situatia este ‘pentru Statele Unite potential mai periculoasa ca in Ucraina’. Si presedintele rus Vladimir Putin a evocat recent, intr-un documentar despre anexarea Crimeii, ca in primavara anului trecut nu a exclus posibilitatea de a ordona punerea fortelor nucleare rusesti in stare de alerta daca planul de alipire a acestei peninsule nu s-ar fi desfasurat conform asteptarilor Rusiei.
Intr-o prima reactie oficiala a Moscovei dupa articolele publicate joi de presa britanica, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat ca Rusia ar fi formulat amenintarile mentionate, dar nu a dezvoltat subiectul si nu a oferit precizari convingatoare, limitandu-se sa afirme, conform agentiei EFE, ca este vorba despre un ‘exemplu clasic al isteriei continue menite sa demonizeze’ Rusia.
Sursa: Agerpres