Viermii si troienii conduc in topul amenintarilor informatice din Romania valabil pentru luna martie, se arata intr-un raport publicat de catre compania Bitdefender. In martie, virusul Trojan.AutorunInf.Gen, mecanismul generic de raspandire a aplicatiilor malware prin intermediul mediilor de stocare portabile (USB-uri, aparate MP3/MP4, etc), a revenit pe primul loc, cu 11,39 la suta din totalul infectiilor cu malware in Romania, dupa ce in februarie ocupase locul doi in top.
Pe locul secund, la distanta de aproape doua procente, s-a clasat Win32.Worm.Downadup.Gen, cunoscut si sub denumirea de Kido sau Conficker, in cadere un loc fata de luna februarie. Cu un total de 8,52 la suta, ”viermele” informatic exploateaza o vulnerabilitate din Microsoft Windows.
Podiumul clasamentului realizat de Bitdefender se incheie cu un reprezentant al familiei Autorun, Trojan.Autorun.AET, cu 4,23 la suta. Troianul se raspandeste prin sistemul de directoare partajate din Windows, dar si prin mediile externe de stocare, precizeaza autorii cercetarii.
In continuarea ierarhiei se regaseste si Win32.Sality.OG (locul 4), una dintre cele mai dificile familii de virusi, deoarece acestia isi modifica permanent codul.
Potrivit Bitdefender, pe locul sase apare Exploit.PDF-JS.Gen (2,35 la suta din numarul total de infectii din Romania), o amenintare care exploateaza vulnerabilitati in motorul Javascript al Adobe PDF Reader’s cu scopul de a executa cod malitios pe calculatorul utilizatorilor.
Ultimele patru pozitii ale clasamentului au revenit, in martie, urmatorilor: Packer.Malware.NSAnti.J (locul 7), Worm.Autorun.VHG (locul opt), Trojan.JS.Iframe.AED (9) si Worm.P2P.Palevo.AT (10).
Dintre acestia din urma, troianul de pe locul 9 este cel mai agresiv pentru platformele de blog. La fiecare accesare a unei pagini infectate, exista un script care ruleaza atasat la aceasta, iar utilizatorul este redirectionat catre un site publicitar.
Sursa: Agerpres