Pe fondul numărului de cazuri de Covid 19 înregistrate, pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul coronavirus, Inspectoratul de Poliție al Judeţului Maramureş sub autoritatea Instituției Prefectului Maramureş, al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Maramureş, al Poliției Locale, al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Maramureş, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Maramureş, ai Direcției de Sănătate Publică și ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, intensifică activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Astfel, în ultimele 24 de ore, au fost desfăşurate în sistem integrat acţiuni de verificare cu efective mărite în zone aglomerate, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.
La activitățile desfășurate ieri, 09 noiembrie a.c., au participat 131 polițiști din cadrul I.P.J. Maramureş, jandarmi, poliţişti de frontieră, poliţişti locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ANPC, DSVSA Maramureş, OPC Maramureş şi ai ITM Maramureş.
În cadrul celor 21 de acțiuni punctuale desfăşurate, au fost verificate 188 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate, au fost legitimate 1781 de persoane şi au fost verificate 575 de mijloace de transport, din care 33 mijloace de transport public în comun şi opt operatori autorizaţi/transportatori de persoane.
În total, pentru neregulile constatate au fost aplicate 201 sancțiuni contravenționale, astfel:
– 188 de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală;
– şapte sancţiuni aplicate operatorilor autorizați/transportatorilor de persoane pentru nerespectarea măsurilor impuse;
– patru sancţiuni pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea;
– două sancţiuni pentru fapte de natură economică în context COVID – 19.
Valoarea totală a amenzilor aplicate de poliţişti, a fost de peste 35.000 de lei.
Poliţiştii recomandă să păstrați distanțarea fizică, să purtați mască de protecție şi să nu vă expuneți la riscuri.
„Nu vom tolera nicio abatere de la lege. Nu dorim sancționarea cetățenilor, ci ca toți sa conștientizeze că sănătatea și viaţa tuturor persoanelor sunt cele mai importante.
Suntem și vom fi prezenți pe raza întregului judeţ.”, spun reprezentanţii IPJ.
Totodată, începând cu data de 9 noiembrie a.c., au intrat în vigoare noile măsuri instituite ca urmare a modificărilor şi completărilor aduse prin HG. Nr. 935/2020.
În acest context, noaptea trecută, în intervalul orar 23.00-05.00, poliţiştii maramureşeni au desfăşurat acţiuni de verificare a respectării noilor norme.
Cu această ocazie, pe raza judeţului nostru, au fost depistate 53 de persoane care nu au respectat măsurile privind deplasarea/libera circulaţie. Astfel, au fost aplicate 53 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 6.500 de lei.
Odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus, echipajele de poliție și jandarmerie aflate în serviciu pe raza județului Maramureș, verifică modul de respectare a interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 23:00-05:00.
Este permisă circulația persoanelor în intervalul mai sus precizat pentru următoarele motive:
– deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
– deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
– deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
– deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
– Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.
– Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;
– Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
Acțiuni de acest gen se vor desfășura până la încetarea măsurilor restrictive.
Vă amintim de TELVERDE – 0800800165, numărul de telefon la care puteţi sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID–19.