Alesii locali au rectificat anul trecut lista faptelor care constituie contraventie in domeniul gospodaririi municipiului Baia Mare. Cu toate ca faptele considerate antisociale au fost de ordinul sutelor, foarte putini baimareni certati cu legea au primit sanctiuni. Si asta in contextul in care sesizarile si reclamatiile vin cu nemiluita la sediul Primariei.
Conform noii hotarari a Consiliului Local din august 2009, sanctiunile prevazute pentru incalcarea uneia dintre normele de convietuire au crescut cu pana la 20%. Plafonul maxim prevazut de lege pentru amenzile pe care le pot primi cetatenii a ramas tot 2.500 de lei.
Un exemplu elocvent de contraventie care nu a fost “taxata” corespunzator de catre reprezentantii Primariei a fost distrugerea spatiului verde din zona Parcului Municipal, de Sarbatoarea Castanelor.
Comerciantii care au inchiriat spatiul verde si l-au deteriorat urmau sa primeasca o amenda intre 1000-2500 lei, conform hotararii de consiliu local. Si asta nu e tot. Niciun cetatean nu a fost amendat, cel putin in 2010, pentru ca si-a scuturat covorul pe balcon, ca a scuipat pe strada sau a deteriorat monumentele sau fatadele cladirilor.
Singurele amenzi aplicate de inspectorii de la Primarie au fost pentru un garaj construit ilegal si pentru un cetatean care s-a descotorosit de resturile menajere din masina, aruncandu-le pe geam.
Hotararea Consiliului Local cuprinde nu doar amenzi care nu s-au aplicat niciodata, ci si contraventii aberante, de care nu te poti feri. De exemplu, corpul de control al Primariei ar trebui sa dea zilnic amenzi celor care circula cu bicicleta sau cu scuterul pe aleile Parcului Municipal.
In HCL este prevazut faptul ca accesul cu biciclete in parc este permis doar in zonele prevazute cu piste de biciclete, iar in momentul de fata, Parcul Municipal nu dispune de asemenea dotari.
In opinia reprezentantilor Primariei, impedimentul cel mai mare il constituie faptul ca sunt prea putini inspectori care sa controleze aceste fapte antisociale.
“Numarul inspectorilor din cadrul Corpului de Control al Primariei Baia Mare este mult mai mic decat cel necesar pentru a monitoriza, controla si desigur pedepsi astfel de fapte antisociale. In plus, de multe ori, e nevoie de dovezi palpabile pentru a dovedi ca un cetatean a comis vreo contraventie”, a explicat Vasile Barbul, directorul Directiei de Servicii Publice din cadrul Primariei Baia Mare.
Sursa: Calin Dragomir