Medicii din Unitatile de Primiri Urgente (UPU) si din centrele cu acelasi profil care refuza sa acorde asistenta medicala de urgenta unui pacient in stare critica pot primi amenzi intre 2.000 si 15.000 de lei, in functie de consecintele gestului lor, a decis miercuri Guvernul.
Decizia a fost luata printr-o hotarare privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele legale din domeniul sanatatii publice.
Potrivit actului normativ, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 15.000 de lei fapta medicului din UPU sau din Centrul de Primiri Urgente (CPU) care refuza acordarea asistentei medicale de urgenta unui pacient.
Aceeasi sanctiune se va aplica pentru neremedierea de catre conducerea spitalului a deficientelor care duc la imposibilitatea examinarilor minime obligatorii, in urma sesizarii acestora in scris de catre medicul sef UPU, cat si pentru neasigurarea structurii minime a sistemului de comunicatii care sa permita acordarea asistentei medicale de urgenta.
Constituie contraventie, totodata, si se va sanctiona cu amenda de la 1.500 la 5.000 de lei refuzul preluarii de catre medicul de garda dintr-o sectie de terapie intensiva de profil sau dintr-o sectie de terapie intensiva generala a pacientului aflat in stare critica, ventilat, in conditiile existentei unei posibilitati in acest sens.
Aceeasi sanctiune va fi data si pentru nepreluarea pacientului din UPU sau CPU cu prioritate, in momentul in care se elibereaza un loc in sectiile de profil de terapie intensiva sau cele generale, in cazul in care exista pacienti aflati in stare critica, ventilati.
De asemenea, cu amenda de la 2.000 la 10.000 de lei va fi sanctionata neorganizarea primirii urgentelor in spital prin sistem de camere de garda de catre spitalele locale generale care nu pot organiza in structura lor CPU, din lipsa de resurse umane sau materiale.
Sursa: Mediafax