In cursul anului trecut, in Maramures au fost identificate peste 200 de persoane care munceau fara forme legale. Inspectorii de munca spun ca vina le apartine atat angajatorilor, cat si angajatilor care accepta sa munceasca fara acte.
Inspectorii de munca maramureseni au verificat pe linia relatiilor de munca, in cursul anului trecut, 105 angajatori, cu un total de 23.474 de angajati. Scopul controalelor a constat in identificarea si combaterea muncii „la negru”. Astfel, au fost depistate 210 persoane care munceau fara forme legale, 86 fiind femei, iar sase fiind minori. Valoarea amenzilor se ridica la 316.000 lei, in conditiile in care sanctiunile pentru munca fara forme legale s-au dublat, fiind cuprinse intre 300 lei si 400 lei.
Referindu-se la munca „la negru”, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Maramures, Mircea Onea, spune ca reclamatiile sunt facute de cele mai multe ori tardiv.
„Cele mai multe reclamatii sunt verbale si vin la noi doar dupa incetarea raporturilor de munca. Le reamintim angajatilor ca dupa ce pleaca de la o societate comerciala, reclamatiile la ITM nu isi mai au rostul. Potrivit legii, orice conflict de munca aparut dupa incetarea raporturilor de munca poate fi solutionat doar de instantele de judecata competente”, a precizat Onea.
Reprezentantul ITM Maramures a mentionat faptul ca daca flagrantul nu poate fi probat, singura solutie a angajatului ramane instanta de judecata. „Procesul se judeca in regim de urgenta si este scutit de taxa de timbru, dar instanta este singura care il poate ajuta pe reclamant”, a precizat Onea. Inspectorii de munca din judet atrag insa atentia ca vinovati de existenta fenomenului sunt atat angajatorii, cat si angajatii care accepta sa munceasca fara acte legale.
Ca o noutate, incepand cu acest an fiecare angajator poate sa suspende contracte individuale de munca, dar sa acorde o indemnizatie de 75% din salariul de baza, avand obligatia de a plati contributiile aferente.
„Este vorba de acel somaj tehnic despre care vorbeste toata lumea”, a explicat Onea. Purtatorul de cuvant al ITM a mai subliniat ca a fost marit cuantumul sanctiunilor pentru munca „la negru” pentru ca „legiuitorul a considerat ca munca fara forme legale este una din prioritatile actuale in piata economica, pentru ca duce la inrautatirea situatiei sociale a cetatenilor”.
Sursa: Angela Sabau