Vezi VIDEO
Cu un milion de lei mai mult decat in 2012 are de recuperat Directia de Venituri Baia Mare din amenzile aplicate la nivelul municipiului. Suma datorata bugetului local de catre cei sanctionati se ridica la 6, 6 milioane de lei. In topul restantierilor conduc prostituatele, cersetorii si calatorii fraudulosi, prinsi in mijloacele de transport in comun din oras. Scandalagii si soferii care au incalcat regimul circulatiei au insa si ei foarte multi bani de platit autoritatilor baimarene.
Potrivit evidentelor Directiei de Venituri, in 2012 au fost inregistrate aproximativ 28.000 de procese verbale de constatare a contraventiei, din care 4.697 au vizat cazuri de nerespectare a ordinii si linistii publice. 2.276 de sanctiuni aplicate au fost atribuite unui numar de 73 de persoane care nu detin venituri si bunuri impozabile si care sunt acum in evidentele agentilor constatatori fara a putea recupera sumele datorate.
„Avem o problema, in sensul ca persoanele cel mai dificil de identificat sunt cersetorii, prostituatele si cei care circula cu mijloace de transport in comun fara tichet sau fara abonament. Acestia sunt principalii datornici, pentru ca sanctiunile aplicate acestora sunt foarte mari in comparatie cu cele aplicate la regimul circulatie, acesta depasind cu mult dublul valorii unei amenzi de la circulatie”, a declarat seful Serviciului Executare Silita din cadrul Directiei de Venituri, Adrian Barbur.
In evidentele autoritatilor locale exista o persoana care a inregistrat o restanta de 222.700 de lei fata de Primaria Baia Mare, dupa o amenda aplicata pentru tulburarea linistii publice. In acest caz, Directia de Venituri a facut demersurile pentru a se inainta dosarul in instanta astfel incat suma sa fie transformata in folosul comunitatii. Datorii foarte de mari au si doua prostituate, sanctionate repetat de autoritati. Acestea figureaza in acte cu amenzi de 44.370 de lei, respectiv de 30.000 de lei.
Adrian Barbur a precizat ca tot in perioada anului 2012, avand in vedere ca s-au inregistrat restante la bugetul local, s-a emis un numar de 17.812 somatii, atat pentru persoane fizice, cat si pentru cele juridice. In cazul firmelor, cu datorii mari au fost aplicate 14 sechestre imobiliare.
„Printre persoanele juridice care figureaza cu restante catre bugetul local al municipiului Baia Mare sunt societati aflate in procedura insolventei din domeniul minier si al transportului de calatori. Cea mai mare restanta se situeaza la nivelul sumei de 8.179.491,35 lei „, a mai explicat seful Serviciului Executare Silita, refuzand insa sa nominalizeze firma in cauza.
Potrivit unor surse eMaramures, in topul celor mai mari restantieri din zona economica se numara trei mari societati, intre care Remin, Cuprom si Romplumb, la care se adauga Casa de Cultura a Sindicatelor. Datoriile inregistrate de acestea sunt cuprinse intre 500.000 si 8,1 milione de lei.
Sursa: Anca Popescu Glodan