Mai mulți angajatori din județ au fost prinși de inspectorii ITM Maramureș că aveau persoane care lucrau la negru. Astfel, în primele 6 luni din 2024, au fost verificați în total 879 de agenți economici, iar în urma verificărilor au fost constatate 1.319 de neconformități. Potrivit oficialilor instituției au fost aplicate 261 de sancțiuni, dintre care 92 au fost amenzi și 169 avertismente.
În total au fost date amenzi în valoare de 710.000 lei, iar jumătate din sumă o reprezintă amenzi pentru munca nedeclarată, respectiv 360.000 lei.
”În această perioadă au fost depistați 16 angajatori care utilizau muncă fără forme legale, fiind identificate 19 persoane care munceau fără a avea încheiat contract individual de muncă”, a declarat Dragoș Năcuță, inspector șef al ITM Maramureș.
Pentru încălcarea de către angajator a obligației de plată a salariului la data stabilită în contractul individual de muncă amenzile date au fost în cuantum de 100.000 lei; pentru negarantarea în plată a salariului minim s-au date amenzi de 6.600 lei. Pentru nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară – 1.500 lei; nerespectarea disp. privind repausul săptămânal -3.500 lei; nerespectarea disp. privind munca de noapte – 3.000 lei; lipsa evidenței orelor de muncă prestate – 76.500 lei, sancțiuni aplicate în timpul unor campanii naționale – 190.500 lei; nerespectarea disp. H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților – 49.000 lei.
Ana-Maria HOJDA
Ăștia sunt peștii cei mari care declara muncitori cât de cât. Dar mergeți de exemplu domnilor inspectori, doar prin cimitire unde,, meseriașii ” in monumente funerare fac Zeci de mii de lei pe săptămână, nu declară nimic la fisc, mai prostesc câte un zilier pentru o nimica toată, care zilier mai încadrează și ajutor social sau(+)pensie de handicapat(( ăsta este cazul in Cicârlău, jud Maramureș) . Așa pot contribui alții care sunt angajați legal, că tot cam degeaba
Ăștia sunt peștii cei mari care declara muncitori cât de cât. Dar mergeți de exemplu domnilor inspectori, doar prin cimitire unde,, meseriașii ” in monumente funerare fac Zeci de mii de lei pe săptămână, nu declară nimic la fisc, mai prostesc câte un zilier pentru o nimica toată, care zilier mai încasează și ajutor social sau(+)pensie de handicapat(( ăsta este cazul in Cicârlău, jud Maramureș) . Așa pot contribui alții care sunt angajați legal, că tot cam degeaba. Ba culmea tupeului cel care face mormintele merge la primărie și cere ajutoarele care i se cuvin unuia fără venituri( ajutor pt încălzire, cota de lemne, orice)