Vezi VIDEO
Cei care vor sa isi aminteasca de perioada dinainte de 1989, cand intrarea in scoala fara uniforma sau cordeluta era de neconceput, au ocazia sa faca acest lucru la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures. Uniforme, carti, almanahuri sau diferite alte materiale care erau folosite in institutiile de invatamant din perioada comunista pot fi vazute incepand de astazi, 3 aprilie, in cadrul institutiei. Materialele didactice si inscrisurile vremii fac parte dintr-o expozitie care isi propune sa reconstituie perioada in care prescolarii si scolarii erau soimi ai patriei, pionieri sau UTC-isti.
De o intoarcere in timp au avut parte baimarenii prezenti astazi, 3 aprilie, la vernisarea expozitiei „Tot inainte! Elev in Romania comunista” de la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures. In cadrul acesteia a fost reconstituita o sala de clasa din invatamantul primar, care cuprinde material didactic, rechizite sau manuale utilizate in scolile din Romania, inainte de anul 1989. Totodata, expozitia reuneste uniforme scolare, insemne pionieresti sau publicatii care amintesc de propaganda comunista. Recrutarea copiilor se facea inca din primii ani de viata, cand acestia deveneau Soimi ai Patriei.
„Soimii Patriei era o organizatie care cuprindea copiii intre 4 si 7 ani, scopul era clar, acela de a educa generatia aceasta in spiritual dragostei fata de patrie si partid. Nu a fost o caracteristica doar a Romaniei organizarea aceasta, toate regimurile totalitare, fie ca au fost de stanga sau de dreapta, si-au propus sa controleze viata societatii, viata omului in primul rand inclusiv prin integrarea in acest tip de organizatii”, a amintit directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, Viorel Rusu.
Daca pentru cei mai tineri a fost ca o lectie de istorie, pentru cei mai in varsta expozitia a trezit numeroase amintiri. „Mi-a trezit amintirea tineretii pe care am parcurs-o multi ani de zile, fiindca am parcurs toate ciclurile de invatamant din viata mea, pana la a ajunge profesor, in acea epoca: de la gradinita si pana la facultate. Cei care au fost atunci si au trait, ca si mine, ca si altii, au trait acea istorie si nu facem altceva decat sa o reconstituim astazi material, nu doar mental”, a opinat un vizitator, Lucian Miclaus.
„Este un trecut pe care noi putem sa-l aducem oricand in prezent. Este un trecut in care noi am invatat sa fim educati, ne-am educat, ne-am autoeducat, aveam anumite reguli pe care, chiar daca erau impuse, incercam sa le respectam fara sa ne blocheze. Mi-aduc aminte cand m-a facut prima data pioniera, eram in clasa a doua”, a rememorat un alt vizitator, Amelia Banica.
Expozitia este organizata in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Emil Racovita” Baia Mare, Scoala Gimnaziala „Nicolae Balcescu” Baia Mare, Scoala Gimnaziala „Octavian Goga” Baia Mare, Scoala Gimnaziala „Petre Dulfu” Baia Mare si Scoala Gimnaziala Fauresti.
Expozitia poate fi vizitata pana in data de 28 iunie, de marti pana vineri intre orele 8.00 si 16.00, iar sambata si duminica, intre orele 10.00 si 14.00.
Sursa: Gabriela Kuhajda