Vezi VIDEO
Nicolae Ceausescu ar fi implinit azi 97 de ani. Maramuresenii isi amintesc si acum de vizitele facute in judet. Fostul presedinte -dictator al Romaniei isi pregatea cu minutiozitate vizitele in tara, mai ales in ultimii ani petrecuti in fruntea statului. Maramuresul nu a facut exceptie de la aceasta regula. Oficialitatile primeau ordin cu numarul de participanti care trebuiau sa fie prezenti cu stegulete si poze ale presedintelui, pentru a-l aclama. Cu toate ca a avut o vila de protocol in Baia Mare se pare ca nu a dormit nicio noaptea aici, deoarece nu ar fi fost multumit de conditiile oferite.
Nicolae Ceausescu s-a nascut in 26 ianuarie 1918 in Scornicesti. A avut diverse functii in Partidul Comunist iar din 1967 pana la caderea regimului, in decembrie 1989, a fost presedintele Republicii Socialiste Romania. A facut prima vizita in Maramures in anul 1966. Nicolae Ceausescu facea vizite in tara mai ales in preajma congresului pentru alegeri. Totul trebuia sa fie atent pregatit pentru primirea cum se cuvine a intaiului om in stat si a sotiei sale.
„Pe masura ce a trecut timpul, aceste vizite erau foarte bine organizate, localitatile primeau ordin cati sa aduca. Imi amintesc ca la vizita din 89 si ultima, primar fiind am primit ordin sa aducem trei autobuze de oameni, care sa participe la miting, sa aplaude, sa scandeze. Cred ca a facut vreo 4-5 vizite in judetul Maramures. Probabil au mai fost cateva despre care nu se stie foarte multe, cand venea la vanatoare”, a adaugat Dumitru Dumuta.
„Era o mobilizare generala mai ales in orasul resedinta al fiecarui judet. Mare adunare populara. Oameni cu pancarde, cu lozinci, se striga, se ovationa si toata lumea trebuia sa fie foarte bucuroasa ca a venit seful statului in judetul respectiv”, a spus si Gelu Todorut, directorul Casei Corpului Didactic (CCD) Maramures.
Cu toate ca in Baia Mare exista un complex imobiliar pentru Ceausescu, format din patru cladiri, din ceea ce isi aduc oficialitatile, fostul presedinte nu a dormit nicio noapte aici, din cauza unor nemultumiri legate de conditiile din vile.
„Nu stiu daca a folosit sau nu Casa de protocol, este posibil. Dar din cate se spunea, pe acea vreme nu a fost incantat de conditiile de la casa de protocol din Maramures. De asemenea, in `70, vizitand cladirea Palatului Administrativ, i s-a parut a fi prea mare, prea grandioasa si conducerea judetului a fost criticata pentru faptul ca s-a investit atat in el. Cred ca nu masivitatea cladirii, sunt cateva in tara mai mari, ci faptul ca era frumos si era in Maramures si nu in alta parte a tarii”, a adaugat Dumitru Dumuta.
Directorul CCD Maramures are aceleasi informatii legate de sederea lui Ceausescu in aceste vile: „Prin anul 1986 parca, a fost o vizita a lui Nicolae Ceausescu in Maramures, in care dupa acea mare adunare populara pe care o organiza de fiecare data, urma sa doarma in acest complex. Din cate am auzit eu, a cerut sa i se garanteze ca nu va auzi cantatul cocosului, fapt pe care conducerea judetului nu putea sa o garanteze si atunci a mers spre Oradea”.
Fostele cladiri pregatite pentru Ceausescu au primit acum alte destinatii. Pe locul cladirii care trebuia sa fie popicarie s-a ridicat o cladire noua, unde isi are sediul Inspectoratul Scolar Judetean iar alte doua cladiri sunt folosite de Casa Corpului Didactic.
Gelu Todorut isi aminteste de primii ani in care a lucrat aici: „La inceputurile activitatii mele in Casa Corpului Didactic, ca profesor metodist imi amintesc ca am lucrat alaturi de ceilalti colegi la subsolul vilei care apartine Consiliului Judetean si noi faceam glume ca muncim si producem in beciurile lui Ceausescu”.
Cladirea principala, care includea dormitoarele si sali de sedinte, este acum in renovare printr-un proiect transfrontalier al Consiliului Judetean Maramures si va fi transformata in centru dedicat educatiei in domeniul eficientei energetice.
Sursa: Sonia Rajnita