Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are planuri mari pentru acest sezon. Primăvara nu începe cu mărțișoare la Fisc, ci debutează în forță, cu verificări masive printre contribuabili.
Contribuabilii români trebuie să se pregătească, deoarece Fiscul apasă pedala de accelerație a controalelor. Trebuie să ne așteptăm la o desfășurare impresionantă de forță în teren, din partea inspectorilor care sunt mai hotărâți ca niciodată să-i găsească pe cei care nu respectă prevederile legale.
Ce vor verifica inspectorii, concret
Important de menționat este că vor fi controale ce vor viza mai multe paliere, cum ar fi, de exemplu, munca. Conform conducerii instituției, nu e luat în vizor, în mod special, vreun domeniu anume de activitate. Toate au șanse să fie călcate de controale!
”În PNRR ne-am propus să operaţionalizăm până la finalul lunii martie un plan comun de acţiuni împreună cu Ministerul Muncii, mai precis Inspecţia Muncii, un plan comun de acţiuni care vizează prevenirea muncii subdeclarate. Este o ţintă în PNRR, în baza protocolului pe care noi deja îl aveam încheiat cu Inspecţia Muncii deja avem într-o fază avansată avizarea şi semnarea acestui plan comun de acţiuni, care va deveni operaţional în partea a doua a lunii martie, deci contribuabilii trebuie să se aştepte la verificări tematice din această perspectivă, la care vom colabora cu colegii noştri de la Inspecţia Muncii.
Nu vizăm un domeniu de activitate anume, ci vizăm toate domeniile de activitate în condiţiile în care constatăm că la contribuabil există un risc fiscal ridicat de conformare”, a declarat șefa ANAF, Mirela Călugăreanu în cadrul Conferinţei Anuale de Taxe a PwC România.
Prima lună de primăvară nu aduce doar controale masive, ci și noutăți legislative cărora contribuabilii trebuie să se conformeze, pentru a nu fi sancționați de autorități.
Una dintre cele mai importante schimbări indică faptul că persoanele care nu îşi plătesc impozitele şi contribuţiile la stat, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă, riscă închisoare de la 1 an la 5 ani sau amendă.
Angajatorii evazionişti, care nu plătesc statului contribuţiile angajaţilor (impozit pe salariu, CAS, CASS, şomaj etc.) vor răspunde penal pentru că, deşi aveau obligaţia clară de a le reţine şi de a le plăti către stat, nu au făcut-o, băgându-şi practic în buzunar aceşti bani.
Iată lista completă a tipurilor de impozite și contribuții vizate de noile schimbări:
-Impozitul pe dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română
-Impozitul pentru veniturile din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă
-Impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală
-Impozit pe venitul din salarii si asimilate salariilor
-Impozitul pe veniturile din arendă
-Impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi
Impozitul pe veniturile impozabile obținute din lichidarea unei persoane juridice sau din reducerea capitalului social, potrivit legii
-Impozit pe veniturile sub forma de dividende
-Impozitul pe veniturile din pensii
-Impozitul pe veniturile din premii și din jocuri de noroc
-Impozitul pe veniturile din alte surse
-Impozitul pe veniturile obținute de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II din Legea nr. 227/2015 cu modificările și completările ulterioare
-Impozitul pe veniturile obținute de o persoană fizică sau entitate – asociere fără personalitate juridică dintr-o asociere cu o persoană juridică, contribuabil potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific, cu modificările și completările ulterioare
-Impozitul pe veniturile obținute de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului III din Legea nr. 227/2015 cu modificările și completările ulterioare
-Contribuția de asigurări sociale
-Contribuția de asigurări sociale de sănătate
-Impozitul cu reținere la sursă pe veniturile obținute din România de nerezidenți sau potrivit convențiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu alte state
-Impozit datorat pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal
-Contribuția la Fondul pentru mediu.