Analgezicele eliberate pe baza de reteta, precum diclofenacul si ibuprofenul, sporesc riscul de fibrilatie atriala cu pana la 84%, ceea ce ar putea declansa un accident vascular cerebral, au descoperit cercetatorii din Olanda. Fibrilatia atriala – principala cauza a accidentului vascular cerebral – este o afectiune ce provoaca aritmia inimii, care incepe sa bata mult mai repede ca de obicei, ceea ce duce la formarea cheagurilor de sange, informeaza dailymail.co.uk.
Analgezicele pe baza de reteta, inclusiv medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene (NSAID), cum ar fi diclofenacul si ibuprofenul, sunt prescrise cel mai adesea impotriva artritei.
Studiul, efectuat in Rotterdam cu incepere din anul 1990, a monitorizat sanatatea inimii in cazul a 8.423 de persoane cu varsta de cel putin 55 de ani. Cazurile de fibrilatie atriala au fost diagnosticate folosindu-se datele furnizate de monitoarele cardiace, in timp ce informatiile despre medicamentele prescrise au fost preluate din farmacii.
Varsta medie a participantilor la studiu a fost de 68 de ani, iar peste jumatate dintre acestia au fost femei, conform unui raport publicat in revista online BMJ Open.
In timpul monitorizarii, cu o durata medie de 13 ani, 857 de participanti au dezvoltat fibrilatie atriala. Dintre acestia, 261 nu folosisera niciodata medicamente NSAID in momentul punerii diagnosticului, 554 folosisera acest tip de medicamente in trecut, iar 42 urmau un tratament cu aceste medicamente in perioada efectuarii studiului. Cercetatorii considera ca medicamentele NSAID provoaca probleme cardiace deoarece cresc tensiunea arteriala.
Bruno Stricker, de la Centrul medical Erasmus, a afirmat ca unele studii anterioare au stabilit o legatura intre fibrilatia atriala si acest tip de analgezice, adaugand insa ca riscul se diminueaza in timp. „Rezultatele noastre indica faptul ca riscul apare la scurt timp dupa inceperea tratamentului si poate disparea dupa o perioada”, a spus Bruno Stricker.
Sursa: Mediafax