Bulgaria este mai divizata ca niciodata, inaintea alegerilor europene, intre Rusia, aliatul traditional care-i furnizeaza gaze naturale, si UE, care investeste masiv in aceasta cea mai saraca dintre cele 28 de state membre. La Sofia se stie ca un nou Razboi Rece provocat de criza din Ucraina ar lovi in plin o economie deja foarte fragila, indiferent ca ar fi vorba despre intreruperea furnizarii de gaze naturale rusesti ori sanctiuni europene.
In criza dintre Europa si Rusia, „Bulgaria are pozitia nevestei obligate sa fie de acord cu sotul (Bruxelles-ul), dar care stie ca va suferi pierderi importante„, rezuma politologul Andrei Raicev pentru AFP. Consecinta, potrivit unui articol publicat recent de revista Spiegel, care citeaza surse din serviciile germane de informatii, este ca Berlinul si altii se tem tot mai mult ca vor vedea Moscova exploatandu-si influenta in Bulgaria „pentru a diviza blocul” european. Intre 40 si 53% dintre bulgari se opun impunerii de sanctiuni Rusiei, releva trei sondaje realizate de catre Gallup, Mediana si Centrul de Analize si Marketing.
Legaturile dintre Bulgaria si Rusia sunt profunde si vechi, impregnate de istorie, limba apropiata si cultura impartasita. Sarbatoarea nationala este data eliberarii de sub dominatia otomana, de catre Rusia, in 1878.
Aliatul cel mai fidel al URSS in perioada comunista, Bulgaria a perpetuat aceasta relatie stransa prin actualul Guvern, sustinut de catre socialisti – fostii comunisti. Tara depinde aproape integral de Rusia in aprovizionaea cu energie. Gazele rusesti sosesc prin Ucraina, livrarile de petrol sunt majoritar rusesti, singura rafinarie este ruseasca, iar unica centrala nucleara bulgareasca utilizeaza reactoare si combustibil rusesti. In schimb, proiectele de diversificare nu avanseaza. Rusia este foarte prezenta si in alte sectoare ale economiei bulgare, ca turismul sau sectorul imobiliar. Bruxelles-ul nu este lipsit nici el de parghii financiare. Fondurile europene reprezinta 65% din investitii, iar schmburile in cadrul UE se ridica la 62% din comertul bulgar.
Conformandu-se politicii comune a UE, Sofia nu ezita sa ridice tonul impotriva Bruxelles-ului pe tema proiectului ruso-italian al gazoductului South Stream, care urmeaza sa transporte gaze naturale rusesti pe sub Marea Neagra catre Europa, ocolind Ucraina. Parlamentul European (PE) reclama in aprilie abandonarea proiectului, ca raspuns la politica ruseasca fata de Kiev.
Sursa: Mediafax