Barbatii tind sa fie mai narcisisti decat femeile, conchide o analiza a datelor provenite din 355 de studii si alte lucrari publicate timp de trei decenii si care au implicat mai mult de 470.000 de persoane. Cercetarea s-a axat pe trei trasaturi ale narcisismului: vointa de putere, exhibitionismul si ideea ca totul i se cuvine celui care sufera de acest sindrom, noteaza AFP.
„Narcisismul este legat de diferite disfunctii mentale ale individului, si anume incapacitatea de a mentine relatiile cu ceilalti, agresivitate si comportament lipsit de etica de durata”, explica Emily Grijalva, profesor asistent de resurse umane la Universitatea Buffalo din statul New York, autorul principal al studiului care urmeaza sa fie publicat in revista Psychological Bulletin. Insa, „in acelasi timp, narcisismul permite stimularea respectului de sine, contribuie la stabilitatea emotionala si la tendinta de a se afirma ca lider”, a adaugat specialista.
„Prin examinarea diferentelor dintre barbati si femei in privinta narcisismului ar putea fi posibil sa se determine diferentele dintre sexe cand au acces la functii de raspundere, precum si in alte domenii importante”, spune psihologul. Acesti cercetatori au descoperit ca cea mai mare diferenta de gen se refera la ideea ca „totul i se cuvine”, barbatii avand mai mult tendinta decat femeile sa revendice anumite privilegii.
A doua diferenta majora este vointa de autoritate si dominatie. „Comparativ cu femeile, barbatii arata o mai mare siguranta si dorinta de putere”, spune Grijalva. Cu toate acestea, „nu am descoperit nici o diferenta in ceea ce priveste tendintele exhibitioniste, ceea ce inseamna ca barbatii si femeile dau la fel de mult dovada de vanitate, de nevoia de a fi admirati si de lipsa de empatie”, a mai spus sursa citata. Studiile anterioare au aratat ca diferentele de personalitate, cum ar fi narcisismul la barbati si la femei, pot rezulta din stereotipurile sociale care s-au dezvoltat de-a lungul timpului.
Potrivit autorilor acestui nou studiu, faptul ca exista intotdeauna mult mai putine femei in posturi de conducere ar putea rezulta partial din diferenta intre stereotipurile in legatura cu feminitatea si rolul de sef. „Indivizii au tendinta de a observa si invata la o varsta foarte tanara rolurile lor ca ‘femeie’ sau ca „barbat’ „, spune psihologul. „Ei ar putea suferi daca se abat de la asteptarile societatii, mai ales femeile, care sunt adesea aspru criticate atunci cand se prezinta autoritar sau agresiv. Acest aspect creeaza presiune, mai mult decat in cazul barbatilor, impingandu-le sa-si controleze multe dintre comportamentele lor narcisiste”, a explicat specialista.
Sursa: Agerpres