Criza politica din 2012, intre presedinte si premier, a condus la o serie de masuri care „au subminat separatia puterilor in stat si principiile statului de drept in Romania”, constata organizatia Human Rights Watch in raportul din 2013 privind situatia drepturilor omului.
In subcapitolul despre Romania, HRW noteaza: „Dupa ce Curtea Constitutionala a decis, in mai, ca presedintele, nu premierul, trebuie sa reprezinte Romania la reuniunile UE, Guvernul a retras in iulie prerogativele instantei constitutionale de a anula decizii ale Parlamentului, a inlocuit Avocatul Poporului cu un apropiat al partidului (de guvernamant – n.r.) si a preluat controlul asupra Monitorului Oficial, care publica decizii ale instantelor si legi, in scopul intarzierii punerii in aplicare a deciziilor Curtii Constitutionale”, subliniaza HRW.
„In iulie, Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul Europei au criticat aceste actiuni, considerand ca intra in contradictie cu principiile statului de drept, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, vorbind chiar si despre posibile proceduri de infringement. Un raport din iulie al CE exprima preocupari serioase in legatura cu angajamentul Romaniei de respectare a statului de drept. CE solicita anularea masurilor care afectau independenta justitiei si numirea unui Avocat al Poporului care sa se bucure de sustinerea tuturor formatiunilor politice”, adauga HRW.
„Autoritatile romane au continuat sa nege, in 2012, acuzatiile conform carora Romania ar fi gazduit o inchisoare secreta a CIA pentru detinerea si interogarea suspectilor de terorism, in pofida unei investigatii efectuata in comun de Associated Press, de postul public german ARD Panorama si de ziarul Süddeutsche Zeitung, care, in decembrie 2011, identificau fosta locatie a inchisorii CIA”, subliniaza HRW.
„Discriminarea si marginalizarea romilor raman surse de preocupare. Aproximativ 150 de romi au fost evacuati fortat in iunie din locuinte construite ilegal in Baia Mare, fiind mutati in apropierea unei uzine chimice, fara a avea conditii corespunzatoare de locuit sau conditii igienice”, incheie HRW.
Foto: arhiva (c) eMM.ro
Sursa: Mediafax